Vedci priniesli nové zistenia o britskej mutácii koronavírusu

TA3 TASR
13.4.2021 09:02

Britský variant nového koronavírusu, ktorý je v súčasnosti dominantný vo väčšine európskych krajín, nespôsobuje vážnejší priebeh ochorenia COVID-19 než pôvodný vírus SARS-CoV-2. Vyplýva to zo štúdií, ktoré boli v utorok publikované v prestížnom odbornom časopise The Lancet.

Štúdie však zároveň potvrdili vyššiu nákazlivosť tohto variantu, známeho pod označením B.1.1.7, ktorý bol prvýkrát zistený vlani na jeseň vo vzorkách odobratých v Anglicku. Na základe výsledkov predchádzajúcich výskumov sa predpokladalo, že britský variant je spojený s vyššou pravdepodobnosťou vážnejších zdravotných komplikácií a úmrtí. Dve nové štúdie publikované v odborných časopisoch The Lancet Infectious Diseases a The Lancet Public Health Journals to však nepotvrdili.

Podľa zistení vedcov nič nenasvedčuje tomu, že by osobám infikovaním mutáciou B.1.1.7 hrozili vážnejšie symptómy ochorenia alebo vyššie riziko vzniku tzv. dlhého covidu, než pacientom nakazeným inými variantmi. Výskumníci však potvrdili, že ľudia infikovaní britským variantom v sebe nosia väčšiu "vírusovú nálož" a môžu nakaziť väčší počet osôb, než v prípade iných mutácií.

Autori prvej štúdie sledovali 341 osôb s covidom, z ktorých 58 percent sa nakazilo variantom B.1.1.7, zatiaľ čo ostatní inými variantmi koronavírusu. V rámci prvej skupiny sa u 36 percent pacientov rozvinula vážna forma ochorenia alebo došlo k úmrtiu. V druhej skupine bol tento podiel vyšší o dve percentá.

Druhá štúdia analyzovala dáta od 36.920 britských používateľov aplikácie, ktorí prostredníctvom nej hlásili symptómy ochorenia COVID-19. Analýza ukázala, že u ľudí infikovaných britským variantom bolo reprodukčné číslo 1,35-krát vyššie než u iných variantov. Rovnako ako v prvej štúdii sa však nepotvrdilo to, že by britský variant B.1.1.7 vyvolával vážnejší priebeh covidu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok