Kalifornia zakázala nosenie zbraní na verejnosti

TASR
11.10.2011 08:23

Kalifornia sa stane piatym štátom USA so zákazom nosiť ručné zbrane na verejnosti. Guvernér Jerry Brown v pondelok oznámil, že napriek silnému odporu držiteľov zbraní podpísal príslušný zákon, ktorý nadobudne účinnosť 1. januára 2012.

Kalifornia zakázala nosenie zbraní na verejnosti

Podľa zákona bude viditeľné nosenie aj nenabitej zbrane na verejnosti alebo v autách priestupkom, za ktorý bude možné udeliť pokutu 1000 dolárov (735 eur).

Výnimkou sú poľovnícke a strelecké podujatia. Zákon sa nevzťahuje na osoby s povolením nosiť skrytú zbraň, ktoré bude udeľovať miestna polícia.

Brown dodal, že úrady štátu mali obavy zo šírenia zbraní vo verejnosti a z napätých situácií, ktoré vznikajú, keď jeden človek na verejnom priestore vidí, ako má iný pri sebe zbraň. Takéto stretnutia môžu rýchlo eskalovať, keďže ostatní nevedia, či je zbraň nabitá, alebo nie, dodal guvernér.
Zákon podporili viaceré skupiny na presadzovanie zákonnosti, vrátane Kalifornského združenia policajných šéfov a Úrad šerifa Los Angeles.

"Tým, že sme zakázali verejné nosenie zbraní, môžeme vziať naše rodiny do parku alebo do reštaurácie bez strachu, že nás postrelí netrénovaný, nepreverený samozvaný ochranca," uviedol vo vyhlásení Dallas Stout, predseda Bradyho kampane proti násiliu páchanému zbraňami, ktorá zákon tiež podporila.
Kalifornia sa zákazom pripojí k štátom Florida, Illinois, Oklahoma a Texas. Tridsaťtri štátov, vrátane

Pensylvánie, Michiganu, Louisiany a Colorada, neskrývané nosenie zbraní na verejnosti povoľuje.
Obhajcovia zbraní a väčšina republikánskych poslancov kalifornský zákaz kritizovali s tým, že postihuje občanov, dodržiavajúcich zákony. Títo prídu o možnosť brániť sa pred zločincami, ktorí ho aj tak nebudú dodržiavať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok