Unikátna operácia zachránila život pacientke po koronavíruse

TA3 TASR
9.4.2021 13:30

Lekári v Japonsku vo štvrtok oznámili, že úspešne vykonali celosvetovo prvú transplantáciu pľúcneho tkaniva od žijúcich darcov pacientke so závažným poškodením pľúc spôsobeným ochorením COVID-19.

Unikátna operácia zachránila život pacientke po koronavíruse
TASR/Michal Svítok ilustračné

Manžel a syn darovali časť pľúc

Pacientka, identifikovaná iba ako žena zo západojaponského regiónu Kansai, sa zotavuje po stredajšej takmer 11-hodinovej operácii, uviedla vo vyhlásení Univerzitná nemocnice v Kjóte. Dodala, že ženin manžel a syn, ktorí darovali časti svojich pľúc, sú takisto v stabilizovanom stave. Univerzita napísala, že takáto transplantácia pľúcneho tkaniva od žijúcich darcov osobe s poškodením pľúc po covide je prvou na svete. Transplantácie od mozgovo mŕtvych darcov v Japonsku sú stále zriedkavé a žijúci darcovia sú pokladaní za realistickejšiu možnosť pre pacientov.

kjoto_0a140370-39a0-d5ee.jpg

"Ukázali sme, že teraz tu máme možnosť transplantácií pľúc (od žijúcich darcov)," povedal na tlačovej konferencii doktor Hiroši Date, hrudníkový chirurg v nemocnici, ktorý operáciu viedol. "Myslím si, že toto je liečba, ktorá dáva nádej pacientom s vážnym poškodením pľúc spôsobeným covidom," dodal. Univerzita v Kjóte uviedla, že v USA, Európe a Číne vykonali desiatky transplantácií časti pľúc, odobratých mozgovo mŕtvym darcom a voperovaných pacientom s poškodením pľúc súvisiacim s covidom.

Ťažký priebeh koronavírusu

Žena sa nakazila koronavírusom koncom minulého roka a vyvinuli sa u nej ťažkosti s dýchaním, ktoré sa rýchlo zhoršovali. V inej nemocnici ju napojili na prístroj udržiavajúci život, ktorý vyše tri mesiace pracoval ako umelé pľúca. Žena mala v tom čase svoje pľúca už ťažko poškodené. A hoci neskôr už nemala v tele koronavírus, jej pľúca nefungovali a neboli ani liečiteľné. Jedinou jej šancou, aby žila, bolo prijať pľúcny transplantát, vysvetlila univerzita.

Jej manžel a syn dobrovoľne darovali časti svojich pľúc a operáciu urobil na univerzite v Kjóte 30-členný tím vedený doktorom Datem. Manžel venoval časť ľavej strany pľúc a syn daroval časť pravej strany pľúc. Žena podľa očakávania opustí nemocnicu do približne dvoch mesiacov a k normálnemu životu sa vráti do troch mesiacov, doplnila nemocnica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok