Zimný štadión potrebuje pred majstrovstvami v hokeji milióny

TA3 TASR
21.2.2018 18:18

Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave potrebuje dvojmiliónovú investíciu. Súvisí to s majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa majú uskutočniť v roku 2019. Táto suma sa ale môže ešte zvýšiť.

Vzduchotechnika, rolba aj sedadlá

Do Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave bude potrebné pre organizáciu majstrovstiev sveta v hokeji v roku 2019 investovať zhruba dva milióny eur. Takúto sumu odhaduje Bratislava po ukončenej kontrole mestského kontrolóra, priznáva však, že nemusí ísť o konečné číslo. Štadión pritom prešiel v roku 2011 rozsiahlou rekonštrukciou za viac ako 70 miliónov eur.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, mestský kontrolór Bratislavy Peter Šinály a riaditeľ mestskej organizácie Správa telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta Peter Vojtko oznámili, že investovať treba najmä do chladiaceho systému, vzduchotechniky, informačnej kocky, do kúpy rolby, sedadiel či do bezpečnostného systému.

Kontrola nepreukázala vážnejší problém

"Celková suma, ktorá je vhodná na financovanie zlepšenia stavu štadióna je okolo dvoch miliónov eur. Z toho mesto "zatiahlo" 650.000, ktoré sú v tohtoročnom rozpočte a zhruba 300.000 eur, ktoré boli v rozpočte minulý rok a tie sú už zrealizované," priblížil Šinály. Podľa jeho slov však kontrola nepreukázala vážnejší problém, ktorý by mal ohroziť organizáciu svetového šampionátu. Ako podotkol, peniaze na tento rok sa týkajú riešenia dvoch kľúčových vecí, a to chladiaceho systému a rolby. "Do budúcnosti vidíme ako určitý zdroj financovania Slovenský zväz ľadového hokeja prostredníctvom štátnych peňazí. Viem o tom, že aj STaRZ chce akumulovať isté peniaze," spresnil Šinály.

Pred niekoľkými mesiacmi sa hovorilo o potrebe investovať do štadióna sumu okolo piatich miliónov eur. Vojtko vysvetlil, že nastal rozdiel v rozsahu pôvodne plánovaných opráv i údržby a rozsahu, ktorý sa zadefinoval v kontrolnej správe. Poznamenal však, že predpokladaná suma dva milióny nemusí byť konečná. "Niektoré plánované opravy a údržba sa budú robiť v menšom rozsahu, ale dostatočnom na to, aby bol štadión pripravený na dôstojné zvládnutie majstrovstiev sveta. Niektoré veci, ktoré mali smerovať k šetreniu energetických nákladov, sa dočasne odložili," povedal. Päť miliónov eur sa podľa jeho slov neplánovalo minúť v jednom roku, alebo boli to rozložené investície na dlhšie obdobie. "Zimný štadión si vyžaduje investície do údržby, opráv a udržiavania prevádzkyschopného stavu každý rok," konštatoval.

Primátor Nesrovnal uviedol, že už prebiehajú rokovania so SZĽH o MS a hodnotí ich ako dobré a dynamické. Hovorca SZĽH Peter Jánošík TASR potvrdil tieto rokovania, neuviedol ale, či je zväz ochotný spolufinancovať investície do štadióna. Ministerstvo školstva pre TASR uviedlo, že v návrhu rozpočtu výdavkov rezortu nie sú ani na rok 2018, ani na rok 2019 premietnuté žiadne finančné prostriedky na účely financovania rekonštrukcie Zimného štadióna Ondreja Nepelu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok