Maďarský prezident sa nepredstaví v Tatrách kolegom z V4

TASR
3.5.2012 09:57

Novozvolený maďarský prezident János Áder na summit hláv štátov Vyšehradskej štvorky vo Vysokých Tatrách nepricestuje. Kto by ho mal na Slovensku zastupovať, zatiaľ nie je známe.

Maďarský prezident sa nepredstaví v Tatrách kolegom z V4
SITA

Stretnutie je naplánované na tento víkend 5. až 6. mája. Napriek neúčasti Ádera sa určite uskutoční. "Prezident SR Ivan Gašparovič pozval svojich partnerov na každoročný summit V4 vrátane novozvoleného Jánosa Ádera. Dnes maďarská strana oficiálne oznámila, že sa na summite vo Vysokých Tatrách nezúčastní. V súčasnosti komunikujeme s maďarskou stranou o spôsobe zastúpenia Maďarska," priblížil pre TASR hovorca najvyššieho slovenského ústavného činiteľa Marek Trubač.


Pozvanie prijali prezidenti Českej republiky Václav Klaus a Poľskej republiky Bronislaw Komorowski.
Hovoriť majú o pozíciách svojich štátov, s ktorými pôjdu na májový summit Severoatlantickej aliancie v Chicagu. Venovať sa budú tiež posilneniu regionálnej identity vyšehradského priestoru prostredníctvom rozvoja spolupráce v oblasti cestovného ruchu a prezentácie regiónu navonok. Poslednou z preberaných tém bude politika Európskej únie voči východnému susedstvu.


Áder získal v stredajších (2.5.) tajných voľbách podporu 262 poslancov vládnucich strán Maďarský občiansky zväz-Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP). Z 302 odovzdaných platných hlasov v 386-člennom maďarskom zákonodarnom zbore bolo 40 proti jeho zvoleniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok