Zdravotníctvo zažíva nápor. Merkelová je za krátkodobý lockdown

TA3 TASR
7.4.2021 15:11

Nemecká kancelárka Angela Merkelová podporuje krátkodobé plošné sprísnenie epidemiologických opatrení v Nemecku s cieľom zamedziť ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Uviedla to v stredu Merkelovej hovorkyňa Ulrike Demmerová.

Zdravotníctvo zažíva nápor. Merkelová je za krátkodobý lockdown
TASR/AP

Merkelová podľa hovorkyne podporuje "krátky celoplošný lockdown", aby sa zmiernil nápor, ktorému je v súčasnosti vystavené nemecké zdravotníctvo. Nemecko v stredu zaznamenalo takmer 10.000 nových prípadov nákazy a počet prípadov na 100.000 obyvateľov za sedem dní dosiahol hodnotu 101,01. Inštitút Roberta Kocha však upozornil, že skutočný počet novonakazených môže byť aktuálne ešte vyšší z dôvodu oneskoreného nahlasovania nových prípadov po predĺženom veľkonočnom víkende.

V Nemecku platí čiastočný lockdown už od novembra minulého roka. V posledných týždňoch však krajina zaznamenala opätovný nárast počtu prípadov nákazy, ku ktorému prispelo šírenie tzv. britského variantu koronavírusu.

Merkelová a premiéri 16 nemeckých spolkových krajín sa na konci marca dohodli na prísnych celoplošných obmedzeniach vrátane zatvorenia prevádzok a možnosti zavedenia nočného zákazu vychádzania v oblastiach, kde sedemdňový priemer prekročí 100 prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov. Každá nemecká spolková krajina však môže rozhodovať o pravidlách na svojom území a niektoré z nich opatrenia nesprísnili. Ďalšia schôdzka kancelárky s krajinskými premiérmi, na ktorej sa bude hovoriť o pandemických opatreniach, je naplánovaná na pondelok 12. apríla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok