Venezuela je v kríze, spasiť ju má nová kryptomena

TA3 TASR
21.2.2018 13:15

Venezuela sa stane prvou krajinou na svete, ktorá zavedie vlastnú verziu digitálnej meny. Dúfa totiž, že poskytne veľmi potrebnú podporu jej ekonomike, ktorá sa zmieta v hlbokej recesii a zápasí s nedostatkom hotovosti.

Zúfalý krok?

Podľa venezuelských predstaviteľov bude digitálna mena petro krytá ropnými zásobami krajiny, ktoré sú najväčšie na svete. Socialistický prezident Nicolás Maduro koncom minulého roka oznámil, že Venezuela vytvorí vlastnú digitálnu menu. Je za tým snaha obísť americké sankcie, ktoré bránia krajine emitovať nový dlh.

Americké ministerstvo financií však schladilo nádeje Venezuely a varovalo občanov USA aj firmy pred nákupom digitálnej meny Petro. To by podľa neho znamenalo porušenie sankcií. Mnohí tiež pochybujú o sľube venezuelskej vlády o transparentnom obchodovaní.

Federico Bond, spoluzakladateľ startupu pre digitálne meny Signatura so sídlom v Argentíne, tiež odporúča veľmi opatrne pristupovať k Petru, hlavne vzhľadom na výsledky venezuelskej vlády.

"Nie sú v dobrej pozícii na získanie financií iným spôsobom, takže by to mohlo byť považované za zúfalý krok," dodal.

Nástroj nezávislosti

Venezuela plánuje vydať 100 miliónov digitálnych mincí. Chce spustiť predaj 38,4 milióna z nich pri referenčnej cene, ktorá zodpovedá aktuálnej cene barelu (1 barel = 159 litrov) ropy, čo je zhruba 60 USD (48,35 eura).
Maduro považuje Petro aj za nástroj na splnenie sna bývalého prezidenta Hugo Cháveza o zbavení sa dominancie amerického dolára a Wall Street.

"Petro bude nástrojom pre ekonomickú stabilitu a finančnú nezávislosť Venezuely spolu s ambicióznou a globálnou víziou pre vytvorenie voľnejšieho, vyrovnanejšieho a spravodlivejšieho medzinárodného finančného systému," uviedla vláda v 22-stranovej tzv. bielej knihe, ktorá bola preložená do angličtiny.

Kritici však poukazujú na to, že momentálne sa Petro bude predávať len za doláre, pretože venezuelskú menu bolívar znehodnotila hyperinflácia, ktorá dosahuje štvormiestne číslo.

Niektorí fanúšikovia najznámejšej digitálnej meny Bitcoin spochybňujú celú koncepciu Venezuely alebo akejkoľvek inej vlády, ktorá by podporila nejakú kryptomenu, keďže tento nástroj bol pôvodne vytvorený na to, aby obchádzal kontrolnú úlohu štátu.

Bitcoin a iné digitálne meny sa už vo Venezuele používajú a vo veľkom. Ľudia sa tak snažia zabezpečiť proti hyperinflácii. A hľadajú tiež jednoduché a použiteľné mechanizmy na platenie za všetko, od služieb po tovary, pretože získavanie tvrdej meny si vyžaduje transakcie na nelegálnom čiernom trhu.

Vo Venezuele sa rozmáha aj ťažba bitcoinov na počítačoch vďaka lacnej elektrine a hospodárskej kríze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok