Sýrska armáda masakruje civilistov, za jeden deň zabili sto ľudí

TA3 TASR ČTK
20.2.2018 08:51

Pri pondelkových náletoch sýrskej armády na východnú Ghútu pri Damasku zomrelo najmenej sto civilistov vrátane dvadsiatich detí. Novú bilanciu oznámila exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva, podľa ktorej ide o najviac obetí za jeden deň od roku 2015. Sýrska armáda správy o veľkom počte zabitých civilistov nekomentovala.

Sýrska armáda masakruje civilistov, za jeden deň zabili sto ľudí
SITA/AP

Každú minútu dopadajú desiatky striel

O viac ako 100 mŕtvych vrátane vyše 20 detí hovorí aj dobrovoľnícka organizácia Biele helmy, pomáhajúca civilistom v oblastiach bojov. "Intenzita bombardovania a náletov na Východnú Ghútu naznačuje, že sýrske vládne sily pripravujú pozemný útok", povedal riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán.

Východná Ghúta je posledným väčším územím pri sýrskom hlavnom meste, ktoré je v rukách odporcov sýrskej vlády. Sýrska vládna armáda ju oblieha od roku 2013. OSN nedávno varovala pred humanitárnou katastrofou, ktorá v dôsledku obliehania hrozí až 400.000 civilistom. "Každú minútu dopadá na obývané oblasti, najmä v Sakbe a Hammúríji, 20-30 striel," povedal jeden z aktivistov SOHR agentúre DPA.

 

Nemocnice sú plné, míňajú sa lieky

"Naše nemocnice sú preplnené ranenými, míňajú sa nám anestetiká a iné základné lieky. Lietadlá pália všetko, čo sa hýbe," uviedol nemenovaný lekár, pracujúci v miestnej nemocnici. Dodal, že zranení ľudia umierajú v uliciach a pod sutinami kvôli nepretržitému bombardovaniu.

Európska únia v pondelok vyzvala všetky strany konfliktu, aby sa dohodli na prímerí a umožnili rýchly prísun humanitárnej pomoci. "V tomto konflikte neexistuje vojenské riešenie," konštatovali v spoločnom vyhlásení šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová a komisár EÚ pre humanitárnu pomoc Christos Stylianides zverejnenom v Bruseli po stretnutí s predstaviteľmi sýrskej opozície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok