Naši hokejisti podľahli Slovincom, doplatili na nedisciplinovanosť

TA3 TASR
17.2.2018 15:45

Slovenskí hokejisti prehrali v sobotu vo svojom záverečnom zápase v B-skupine na ZOH v Pchjongčchangu so Slovinskom 2:3 po predĺžení a nájazdoch. V tabuľke tak obsadili posledné 4. miesto a unikol im priamy postup do štvrťfinále. O to sa pobijú v kvalifikácii.

Naši hokejisti podľahli Slovincom, doplatili na nedisciplinovanosť
SITA/Martin Medňanský

O výsledku rozhodli nájazdy

Po bezgólovej prvej tretine prehrávali zverenci trénera Craiga Ramsayho po piatich minútach druhej už 0:2, keď doplatili na nedisciplinovanosť. Dve presilovky premenili Gregorc a Kuralt. Slováci strelili kontaktný gól ešte pred druhou prestávkou z hokejky Bubelu a v 46. minúte vyrovnal na 2:2 Haščák. V napínavom závere a predĺžení gól nepadol a tak o triumfe Slovinska rozhodol v nájazdoch Žiga Jeglič.

Priamo do štvrťfinále postúpia traja víťazi základných skupín plus najlepší z tímov na druhých miestach. Ďalších osem krajín sa pobije o štvrťfinále v kvalifikácii.

Úvod patril našim

V úvode vyrovnanej prvej tretiny boli aktívnejší slovenskí reprezentanti, ktorí sa tlačili do útočného pásma, no veľa šancí si nevypracovali. Krošelja prvýkrát vážnejšie preveril Haščák a po ňom aj Ďaloga. Vo 8. minúte sa dostali Ramsayho zverenci do prečíslenia 2 na 1, Paulovič však mieril vedľa.

Na druhej strane si Konrád poradil s pokusmi Tičara, Saboliča i Kovačeviča. Aj v ďalších minútach mala hra dobré tempo a prelievala sa zo strany na stranu. V prvom dejstve si však ani jeden tím nedokázal vypracovať vyložené šance a pomer striel na bránku bol chudobný 5:4 pre Slovincov. Nič na tom nezmenila ani ich približne polminútová presilovka v závere.

Jej dohrávaná časť v úvode druhého dejstva však už áno. Slovinci ju pretavil na úvodný gól v 21. minúte. Muršak nabil na modrú Gregorcovi a ten delovkou prepálil Konráda. Gólu predchádzalo avizované vylúčenie Čajkovského a tak sa Slováci museli brániť presile aj ďalej. V 23. minúte navyše išiel na trestnú aj Starosta a Slovinci zvýšili svoje vedenie na 2:0. Opäť v tom mal prsty Muršak, ktorý poslal z ľavej strany strieľanú prihrávku, ktorú medzi kruhmi tečoval do siete Kuralt.

Nevedeli sa presadiť

Zverenci trénera Ramsayho v ďalších minútach za svojimi súpermi zaostávali, nevedeli sa presadiť v súbojoch a nevychádzal im prechod do útoku. Postupne opäť nabrali sebadôveru a v 34. minúte sa im podarilo dostať puk do siete. Rozhodca však odpískal skôr, ako prešiel bránkovú čiaru.

Neuznanému gólu predchádzal kontakt Surového s brankárom Krošeljom, pre ktorý arbitri prerušili hru. Aktivita SR však neutíchla a od 35. minúty si zahrali prvú presilovku, ktorú aj premenili. Čerešňákovu strelu od modrej sklepol do siete Bubela a znížil na 1:2.

Usadili sa v útočnom pásme

Konrád v 43. minúte podržal svojich spoluhráčov pri veľkej šanci Kovačeviča a tí sa mu odvďačili o tri neskôr vyrovnávajúcim gólom. Slováci sa usadili v útočnom pásme, Haščák si nakorčuľoval po puk medzi obrancov a strelou švihom prekonal Krošelja, ktorý mal zakrytý výhľad. Dramatický duel pokračoval, Slovinci ľahšie prechádzali cez stredné pásmo a tak si vypracovali aj viac šancí.

Veľký tlak mali počas vylúčenia Bubelu a aj krátko po ňom, keď Konrád zneškodnil niekoľko veľmi nebezpečných šancí po sebe. Slováci dostali výbornú možnosť strhnúť duel na svoju stranu, od 56. minúty hrali presilovku, Krošelj bol v jednom ohni, ale odolal. Zápas tak pokračoval v dramatickom predĺžení.

Prehra ho mrzí

"Mohli sme vyhrať a postúpiť, ale už je to jedno. Uvidíme, akého súpera dostaneme do osemfinále. Nedá sa plakať nad rozliatym mliekom. Teraz to bude o jednom zápase, máme dva dni na oddych," povedal slovenský útočník Tomáš Surový.

Craig Ramsay, tréner SR: "Prehra ma mrzí. Slovinci výborne bránili stredné pásmo, ťažko sa nám cez nich presadzovalo. Nemôžeme sa nechať tak často vylučovať. Mali by sme byť disciplinovanejší, lebo nie je možné ubrániť všetky oslabenia. Je tu ešte priestor na to, aby sme vylepšili hru v presilovkách i oslabeniach."

B-skupina:

Slovinsko - Slovensko 3:2 pp a sn (0:0, 2:1, 0:1 - 0:0, 1:0)
Góly: 21. Gregorc (Muršak, Kuralt), 25. Kuralt (Muršak, Gregorc), rozh. nájazd: Jeglič - 36. Bubela (Čerešňák, Graňák), 46. Haščák (Graňák, Čerešňák).

Tabuľka

1. OŠR         3 2 0 0 1   14:5   6*
2. Slovinsko  3 0 2 0 1   8:12   4
3. USA         3 1 0 1 1    4:8    4
4. SR           3 1 0 1 1    6:7    4
*-priamy postup do štvrťfinále

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok