AstraZeneca sa bráni. Prehovorila o spojitosti vakcín s trombózou

TA3 TASR
12.3.2021 18:31

Britská farmaceutická spoločnosť AstraZeneca v piatok uviedla, že nenašla žiadnu spojitosť medzi svojou vakcínou proti ochoreniu COVID-19 a zvýšeným rizikom výskytu krvných zrazenín.

AstraZeneca sa bráni. Prehovorila o spojitosti vakcín s trombózou
TASR/AP

"Analýza našich údajov o bezpečnosti z viac ako desiatich miliónov záznamov nezistila nijaké dôkazy o zvýšenom riziku pľúcnej embólie alebo hlbokej žilovej trombózy u žiadnej definovanej vekovej skupiny, pohlavia, šarže alebo konkrétnej krajiny" po podaní vakcíny, uviedol hovorca spoločnosti AstraZeneca. "V skutočnosti je zaznamenaný počet takýchto udalostí u očkovaných osôb podstatne nižší, ako v bežnej populácii," dodal.

Vo štvrtok oznámili preventívne pozastavenie očkovania vakcínou AstraZeneca Dánsko, Nórsko, Island a v piatok aj Bulharsko. Urobili tak na základe správ o výskyte krvných zrazenín u niekoľkých zaočkovaných pacientov a po jednom úmrtí v Dánsku a jednom v Bulharsku, ku ktorým došlo po podaní očkovacej látky od firmy AstraZeneca. Svetová zdravotnícka organizácia, ako aj samotná EMA, však uviedli, že podľa dostupných údajov táto vakcína nezvyšuje riziko krvných zrazenín a odporučili ju ďalej používať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok