Našli proteín, ktorý signalizuje ťažký priebeh ochorenia Covid-19

TA3
12.3.2021 14:00

Britskí vedci našli bielkovinu, ktorá signalizuje horší priebeh ochorenia Covid-19. Štúdiu publikovali v odbornom čase Science Immunology. Vedci dúfajú, že s poznatkom budú môcť identifikovať pacientov s náročnejším priebehom skôr a zlepšiť tak ich liečbu.

Našli proteín, ktorý signalizuje ťažký priebeh ochorenia Covid-19
TASR (ilustračná foto)

Zisteniu vedcov predchádzala štúdia, ktorú realizovali v Spojenom kráľovstve na viac ako päťsto infikovaných koronavírusom. U pacientov s horším priebehom ochorenia Covid-19 spätne skúmali výsledky ranných odberov vzoriek krvi. Ako uviedli Novinky.cz, výsledky z krvi ukázali, že už na začiatku ochorenia mali títo pacienti v krvi špecifické zápalové markery. Išlo predovšetkým o proteín cytokín GM-CSF, ktorého hodnoty boli u pacientov, ktorí neskôr covidu podľadli, až desaťkrát vyššie ako u zdravých ľudí alebo u pacientov s chrípkou.

Podľa doktora Ryana Thwaitesa z Národného inštitútu pre výskum srdca a pľúc sa zdá, že cytokín GM-CSF poukazuje na ťažký priebeh ochorenia. "Mnohí už možno počuli pojem "cytokínová búrka", kedy hospitalizovaní pacienti s Covidom-19 majú v krvi zvýšenú hladinu zápalových bielkovín, čo je spájané s vážnymi následkami i smrťou," citovali Thwaitesa Novinky.cz. Podľa lekára je potrebné zistiť, či zvýšené hladiny tohto proteínu v začiatočnej fáze ochorenia umožňujú identifikovať takýchto pacientov a predvídateľnejšie cieliť liečbu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok