AstraZeneca má problémy kvôli trombóze, reaguje aj Slovensko

TA3 TASR
11.3.2021 12:55

Na Slovensko nebola dovezená šarža vakcíny AstraZeneca, ktorú preverujú pre prípady trombózy vyskytujúcej sa u niektorých pacientov v Rakúsku, informovala hovorkyňa Štátneho ústavu na kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemíková. Ako doplnila, Ústav po podaní tejto vakcíny dosiaľ nezaznamenal hlásenia podozrení na trombembolické ani iné vaskulárne ochorenia.

V Rakúsku preventívne stiahli danú šaržu z trhu po tom, čo sa vyskytlo niekoľko prípadov trombózy. "Podľa výsledkov predbežného preskúmania nič nenasvedčuje tomu, že by prípady trombózy boli spôsobené očkovaním. Trombóza nie je uvedená v možných nežiaducich účinkoch vakcíny a nepatrí medzi typické nežiaduce účinky vakcín," skonštatovala hovorkyňa.

Predmetná šarža bola podľa Jurkemíkovej dovezená do 17 krajín v počte jeden milión očkovacích dávok. Okrem Rakúska preventívne pozastavili očkovanie touto šaržou aj iné krajiny, napríklad Estónsko, Litva, Luxembursko a Lotyšsko. Takisto tam realizujú podrobné prešetrovanie.

Počet komplikácií nie je vysoký

Prípadom sa zaoberá aj Výbor pre hodnotenie rizík liekov Európskej liekovej agentúry, v ktorom má Ústav svojich zástupcov. "V súlade so súčasne dostupnými informáciami počet trombembolických komplikácií u očkovaných ľudí nie je vyšší ako u bežnej populácie. Ku dňu 9. marca 2021 bolo zaznamenaných 22 prípadov trombembolických komplikácií u troch miliónov ľudí zaočkovaných vakcínou COVID-19 Vaccine AstraZeneca v Európskom hospodárskom priestore," informovala Jurkemíková.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv ubezpečuje, že akékoľvek podozrenia na závažné nežiaduce účinky sú podrobne preskúmané na úrovni Slovenska i Európskej únie a v prípade, že by sa preukázalo akékoľvek zdravotné riziko, prijmú potrebné kroky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok