Súd prepustil Borženského, na slobodu zatiaľ nejde

TA3 TASR
10.3.2021 11:06

Okresný súd v Trnave v utorok vyhovel žiadosti odsúdeného Dušana Borženského na podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody. Zároveň mu určil skúšobnú dobu v trvaní sedem rokov s probačným dohľadom vo výmere tri roky. Uznesenie súdu nie je právoplatné, prokurátor podal proti nemu sťažnosť.

Borženský, prezývaný aj Borža, v minulosti označovaný za bosa košického podsvetia, si odpykáva 23-ročný trest za spolupáchateľstvo v prípade troch vrážd. Za mrežami strávil približne 20 rokov. Bol odsúdený za spoluúčasť na vraždách Jána Kromku a Karola Kolárika. Priznal sa k objednávke vraždy kosovského Albánca Fadila Pasjaču z roku 2000, pričom uzavrel dohodu o vine a treste s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Z dôvodu onkologického ochorenia sa lieči v Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne, umiestnený je v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou v okrese Trnava. O podmienečné prepustenie žiadal už predtým.

"Súd ako súčasť probačného dohľadu odsúdenému uložil primerané obmedzenie spočívajúce v zákaze požívania alkoholických nápojov a iných návykových látok, tiež v zákaze stretávania sa so spolupáchateľmi alebo účastníkmi trestných činov, za ktoré bol odsúdený," uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Trnave a okresných súdov v jeho obvode Jana Kondákorová.

Súd mu zároveň uložil povinnosť zamestnať sa v skúšobnej dobe alebo sa uchádzať preukázateľne o zamestnanie, alebo vykonať všetky potrebné kroky na priznanie invalidného dôchodku, prikázal oznamovať probačnému a mediačnému úradníkovi potrebné údaje o spôsobe a zdrojoch svojej obživy, a tieto aj preukazovať a osobne sa hlásiť u probačného a mediačného úradníka v ním určených lehotách, minimálne však raz za dva kalendárne mesiace.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok