Nedostupný liek na koronavírus dokážeme vyrobiť na Slovensku

TA3
10.3.2021 09:52

Nemocničná lekáreň v Komárne dokáže sama vyrobiť liek, ktorý je účinný aj na koronavírus. Ten je aktuálne nedostupný nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Farmaceuti v Nemocnici AGEL Komárno pripravujú kapsule s obsahom dexametazónu pre hospitalizovaných i ambulantných pacientov, ktoré sú na lekársky predpis. Informovala o tom hovorkyňa Martina Pavliková.

Nedostupný liek na koronavírus dokážeme vyrobiť na Slovensku
Nemocnica AGEL Komárno

Príprava trvá 30 minút

"Dexametazón je nedostupný nielen na Slovensku, ale v celej Európe. Nedostatok tohto lieku je spôsobený zvýšeným počtom pacientov s koronavírusovým ochorením. Na základe štandardných postupov u kriticky chorých sa odporúča k terapii aj dexametazón 6 mg perorálne podávaný 10 dní, u tých, ktorí sú na doplnkovej kyslíkovej liečbe,“ hovorí Hajnalka Komjáthy, vedúca farmaceutka Nemocnice AGEL Komárno.

S prípravou lieku začali už od januára 2021. Pri počte 100 kapsúl trvá približne 30 minút. "Keďže ide o individuálne pripravovaný liek, kapsule je možné pripraviť s obsahom 4, 6 až 8 mg na 10, 20 až viac dní,“ vysvetlila vedúca farmaceutka.

Užíva sa aj na iné ochorenia

Dexametazón užívajú pacienti aj na iné zápalové reumatologické a autoimunitné ochorenie, v onkológii na premedikáciu pred podaním cytostatík alebo na paliatívnu liečbu malígnych nádorov, ďalej v dermatológii na liečbu akútneho ekzému alebo na liečbu závažného akútneho astmatického záchvatu.

Dexametazón podľa vedúcej farmaceutky nemocnice v Komárne patrí do skupiny glukokortikoidov na systémové použitie s výraznými antialergickými, protizápalovými účinkami. "V našej lekárni vieme pripraviť aj kapsule s obsahom vankomycínu a metronidazolu na terapiu klostrídiových infekcií,“ dodala. Ide o individuálne pripravovaný liek na lekársky predpis s podrobným rozpisom, ako to vyžaduje aj legislatíva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok