Uhrík založil hnutie Republika, vraj nebude klonom ĽSNS

TA3 TASR
9.3.2021 14:14

Odídenec z ĽSNS a europoslanec Milan Uhrík založil politické hnutie s názvom Republika. Avizuje, že hnutie nie je a ani nebude klonom ĽSNS. Z registra politických strán a hnutí na webe ministerstva vnútra vyplýva, že Republika vznikla premenovaním subjektu Hlas ľudu, ktoré viedol exposlanec NR SR Peter Marček.

Uhrík založil hnutie Republika, vraj nebude klonom ĽSNS
TASR/Martin Baumann

Uhrík teda nemusel zbierať 10.000 podpisov od občanov potrebných na registráciu novej strany. "Republiku zakladáme ako hnutie pre všetkých občanov, ktorí sú nespokojní s likvidačnou politikou tejto vládnej koalície a súčasne frustrovaní zo škandálov skompromitovanej a skorumpovanej opozície," uviedol v stanovisku Uhrík.

Svoje hnutie označil za konzervatívne. Chce združovať všetkých občanov, "ktorí si ctia slušnosť a tradičné hodnoty a pre ktorých sú záujmy SR a jej obyvateľov na prvom mieste". Spolu s Uhríkom odišli z ĽSNS v januári aj Milan Mazurek, Ondrej Ďurica, Miroslav Suja, Eduard Kočiš a Miroslav Urban. Dôvodom je zmena stanov, ktorá posilnila pozíciu predsedu Mariana Kotlebu. Uhrík nepotvrdil, či poslanci vstupujú do jeho hnutia, personálne obsadenie chce predstaviť neskôr.

Hnutie Republika vzniklo podľa registra v utorok premenovaním subjektu Hlas ľudu. Ten vznikol z Hnutia za demokraciu, ktoré založil Ivan Gašparovič. Marček už v minulosti dopomohol súčasnému predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi so založením hnutia Sme rodina. Vzniklo z Marčekovej strany. Marček následne kandidoval za Sme rodina v parlamentných voľbách v roku 2016 a stal sa poslancom.

Spolu s Uhríkom odišli z ĽSNS v januári aj poslanci Milan Mazurek, Ondrej Ďurica, Miroslav Suja, Eduard Kočiš a Miroslav Urban.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok