Figeľ: Ide o programové vyhlásenie vlády jednej strany, ktorá má dve tváre

TASR
2.5.2012 18:32

Strana Smer-SD sa podľa predsedu KDH Jána Figeľa za prvý mesiac od volieb veľmi výrazne vzdialila od vlastných predvolebných sľubov.

Figeľ: Ide o programové vyhlásenie vlády jednej strany, ktorá má dve tváre
SITA

"Je treba poukazovať na tieto dve tváre, predvolebnú a povolebnú. Že ide o vládu jednej strany, ktorá veľmi rýchlo otočila," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Figeľ s tým, že jeho strana pri hlasovaní v pléne programové vyhlásenie vlády nepodporí.

Programové vyhlásenie vlády podľa neho nepotvrdzuje sľuby Smeru-SD v oblasti platieb štátu za svojich poistencov, ale ani zámery v oblasti dopravy. "Ide o programové vyhlásenie vlády, ktorá po prvý krát v dvadsaťdvaročných dejinách demokracie reprezentuje vládu jednej -  jedinej strany. Zároveň ide o vyhlásenie, ktoré je zrejme najmenej konkrétne a najviac všeobecné z doterajších programov vlád. Hovorí o mnohých pekných úmysloch a cieľoch a na druhej strane je evidentne deficitné z hľadiska konkrétnych riešení," vyhlásil Figeľ.

KDH sa nestotožňuje s niektorými zámermi Smeru-SD v oblasti daní. "Prichádza téma dane zo smrti, respektíve z dedičstva a dane z dobrých skutkov, konkrétne dane z darovania. KDH považuje tieto dane za prekonané, za anachronizmus," vyhlásil Figeľ, podľa ktorého tento typ daní nie je správny ani z morálneho hľadiska. Hnutie tiež protestuje proti možnému zvýhodňovaniu štátnych škôl pred súkromnými a cirkevnými.
Za nedostatočné považuje KDH plány vlády v oblasti zamestnanosti, špeciálne mladých ľudí.

"Ďalšia ohrozená skupina sú živnostníci, podnikatelia a malé firmy. Vládny program im nevenuje pozornosť z hľadiska podpory," podčiarkol Figeľ. "Vláda istôt si nevšimla takmer 400.000 živnostníkov na Slovensku. Premiér hovoril o tom, že členovia vlády sa stretli na sto stretnutiach so sociálnymi partnermi. Ale nespomínal, že by sa stretli s živnostníkmi," doplnil Figeľa podpredseda KDH Ján Hudacký. Dodal, že aktuálne signály poukazujú skôr na to, že sa situácia živnostníkov zhorší tak v oblasti daní, ako aj zvýšením byrokracie.

Podpredseda KDH Daniel Lipšic vyjadril nespokojnosť o plánovanými protikorupčnými krokmi vlády, podľa neho sú nekonkrétne. Zvlášť sa ohradil voči zámerom vlády dať v justícii väčší priestor alternatívnym trestom. Tie môžu podľa Lipšica alternovať podmienečné tresty, ale v žiadnom prípade by nemali umožňovať nebezpečným páchateľom vyhnúť sa nepodmienečným trestom.

Záznam TB KDH k programovému vyhláseniu vlády

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok