Aktivisti preliezli plot letiska a pomaľovali lietadlo. Zadržali ich

TA3 TASR
6.3.2021 11:34

Za vandalizmus zatkli v piatok deväť aktivistov organizácie Greenpeace, keď v rámci protestu natreli lietadlo spoločnosti Air France zelenou farbou.

Aktivisti preliezli plot letiska a pomaľovali lietadlo. Zadržali ich
TASR/AP

Organizácia Aéroports de Paris, ktorá prevádzkuje parížske letiská, uviedla, že aktivisti sa dostali do areálu Letiska Charla de Gaulla tak, že preliezli plot, ktorý oddeľoval letiskový areál. Maliarskym valčekom s dlhou rúčkou potom zafarbili časť jednej strany lietadla na zeleno a následne na lietadlo po rebríkoch vyliezli. Niekoľko z nich aj po výzvach bezpečnostnej služby odmietlo zo stroja zostúpiť.

Aktivistov ihneď zadržala polícia, takže už sa nemohli dostať na vzletové a pristávacie dráhy, uviedli prevádzkovatelia z ADP. Bezpečnosť na letisku nebola ohrozená a letová prevádzka pokračovala normálne. Greenpeace vysvetlil, že tento ekoprotest mal zvýšiť informovanosť o tzv. "greenwashingu", teda o dezinformáciách týkajúcich sa environmentálnej zodpovednosti. Protest bol podľa aktivistov naplánovaný tak, aby sa uskutočnil pred rozpravou o návrhu zákona o klíme vo francúzskom parlamente.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok