Slovenská lekárka dáva pacientom ivermektín, opísala svoje skúsenosti

TA3
5.3.2021 11:38

Na Slovensko prichádzajú ďalšie lieky na pomoc proti ochoreniu Covid-19. Jedným z nich je aj ivermektín, o ktorom sa momentálne veľa diskutuje. "Je to liek, ktorý chorobu skráti a v mnohých prípadoch zabráni hospitalizácii," povedala všeobecná lekárka pre dospelých Etela Janeková, ktorá má s takouto liečbou covidových pacientov niekoľkotýždňové skúsenosti.

Slovenská lekárka dáva pacientom ivermektín, opísala svoje skúsenosti
SITA/Marko Erd (Ilustračná fotografia)

Zlepšenie už po pár dávkach

Lekárka z bratislavskej Petržalky Etela Janeková podala ivermektín už približne 80 pacientom a ani jeden sa podľa nej nedostal do nemocnice. "Ivermektín nie je liek na samotný Covid, je to podporný liek, ktorý bráni replikácii vírusu," vysvetľuje. Svoje skúsenosti opísala českému portálu Novinky.cz. Prínos lieku hodnotí zatiaľ pozitívne.

"Nemám pacienta, ktorý by sa po podaní ivermektínu nezlepšil," hovorí lekárka. "Každý z nich mi povedal, že hneď ako užil prvé dve, tri dávky, cítil sa omnoho lepšie. Jeden pacient, ktorý dostal ivermektín, je po smrti, ale ten mal veľmi tažké koexistujúce ochorenia. Takže nezomrel na Covid-19, ale s Covidom," vysvetlila Janeková. Stav ostatných pacientov sa podľa nej výrazne zlepšil a ani jeden z pacientov, ktorých takto liečila sa nedostal do nemocnice.

Spolu s vitamínmi C a D, zinkom a aspirínom

V počiatočnej fáze ochorenia okrem ivermektínu dáva pacientom aj vyššie dávky vitamínov C a D spolu so zinkom a aspirínom. "Keď podľa výsledkov z odberu krvi zistíme, že prebieha bakteriálny zápal, pridáme antibiotiká," hovorí Janeková.

Podľa lekárky je výhodou starých liekov, že vie, čo od nich môže očakávať. Ivermektín je na trhu už tridsať rokov. Vedľajšie účinky sa prejavili len u jedného pacienta, ktorý však užil dávku na tri dni naraz a dostal hnačku. Ivermektín je lacný, podľa všetkého bezpečný a mohol by byť bežne dostupný, tvrdí lekárka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok