Vraha z floridskej školy už obvinili, bol sirotou bez kamarátov

TA3 TASR
15.2.2018 15:34

Devätnásťročného Nikolasa Cruza, dvojnásobnú sirotu s pohnutou minulosťou, vo štvrtok dopoludnia obvinili zo 17 úkladných vrážd počas streľby na floridskej strednej škole v meste Parkland. Obvineniam predchádzalo niekoľkohodinové vypočúvania štátnych a federálnych úradov.

S plynovou maskou aj granátmi

Pätnásť ľudí, ktorí prežili streľbu so zraneniami, je hospitalizovaných. Z budovy strednej školy Marjory Stonemanovej Douglasovej a jej okolia už telá obetí odniesli.

V stredu krátko pred vypuknutím streľby si študenti mysleli, že majú opäť protipožiarne cvičenie. Takéto cvičenie ich niekoľko hodín pred tým donútilo opustiť triedy. Takže keď sa v ten deň popoludní tesne pred skončením vyučovania znovu ozvalo poplašné zariadenie, žiaci opäť zaplnili chodby.

Vtedy podľa slov polície spustil z poloautomatickej zbrane paľbu 19-ročný Cruz, vyzbrojený plynovou maskou, dymovými granátmi a množstvom zásobníkov s nábojmi. Tínedžer zabil 17 ľudí a spôsobil, že z budovy vybehli na ulice stovky vydesených študentov. Išlo o najkrvavejšiu streľbu v škole v dejinách USA od roku 2012, teda od útoku strelca na základnej škole v Newtowne, štát Connecticut.

"Náš obvod prežíva nesmierny smútok a žiaľ," uviedol Robert Runcie, hlavný inšpektor školského obvodu v meste Parkland, ktoré sa nachádza približne hodinu jazdy autom na sever od Miami. "Je to pre nás príšerný deň," dodal.

Ostatní sa s ním prestali kamarátiť

Úrady zatiaľ neposkytli podrobnosti o Cruzovi ani o jeho prípadnom motíve - uviedli len to, že ho zo strednej školy s 3000 študentmi vylúčili. Žiaci ho opísali ako nevyrovnaného, prchkého tínedžera, ktorého čudné správanie spôsobilo, že sa s ním ostatní prestali kamarátiť.

Cruzova matka Lynda Cruzová zomrela 1. novembra na zápal pľúc, uviedli susedia, priatelia a rodinní príslušníci, na ktorých sa odvolali noviny Sun Sentinel. Cruzová a jej manžel, ktorý zomrel pred niekoľkými rokmi na infarkt myokardu, si Nikolasa a jeho biologického brata Zacharyho adoptovali, keď sa manželia presťahovali z newyorského Long Islandu do floridského okresu Broward.

Pušku musel zamknúť do skrine

Chlapcov nechali po smrti matky v starostlivosti rodinnej priateľky, uviedla členka rodiny Barbara Kumbatovichová z Long Islandu. Nikolas Cruz sa tam necítil šťastný a požiadal o dovolenie presťahovať sa k rodinného priateľovi na severozápade Browardu. Rodina súhlasila a Cruz sa presťahoval okolo Dňa vďakyvzdania.

Podľa rodinného právnika Jima Lewisa príbuzní vedeli, že Cruz vlastní poloautomatickú pušku AR-15, ale donútili ho, aby ju zamkol do skrine. Mal však od nej kľúč. Podľa Lewisových slov je rodina udalosťami zdrvená a tvrdí, že nespozorovala náznaky, že sa niečo také stane. Rodina zároveň spolupracuje s úradmi, dodal právnik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok