Zlé stravovanie je len začiatok, zlozvyky na seba nadväzujú

TA3 ČTK
17.2.2018 20:24

Milujete fastfood? Je dosť možné, že aj fajčíte a nešportujete. Ak zle jeme, potom podľa poslednej štúdie veľmi často mávame aj iné, zdraviu málo prospešné návyky. Jeden zlozvyk jednoducho vyplýva z druhého.

Zlé stravovanie je len začiatok, zlozvyky na seba nadväzujú
ČTK/DPA/Thomas Muncke

Viac mäsa, ale menej pohybu

Vedci z Lisabonskej univerzity vypracovali štúdiu o nadväznosti zlozvykov a ich závery vyplynuli z analýzy dát 7 500 dospelých. Celý systém založili na rozlíšení dvoch modelov stravovania. Jeden je založený na uprednostňovaní mäsa, druhý, zdravší, na konzumácii ovocia a zeleniny. Prvý model bol charakterizovaný okrem väčšej spotreby mäsa tiež menej častou konzumáciou polievok, čerstvej zeleniny a ovocia, rýb, mliečnych výrobkov, ale tiež menším počtom jedál počas týždňa a menšou spotrebou vody.

Keď vedci analyzovali ďalšie aspekty životného štýlu osôb zahrnutých do prvej skupiny, pozorovali, že tí, ktorí majú menej zdravé stravovacie návyky, sú rovnako náchylnejší k ďalším zlozvykom, ako je fajčenie, konzumácia alkoholu a malá fyzická aktivita. Ukázalo sa, že model charakterizovaný vysokou spotrebou mäsa súvisí s nižšou sociálnou a ekonomickou úrovňou, s nižším vekom a prevažujú v ňom osoby mužského pohlavia. Vedci dospeli tiež k záveru, že nestačí dávať prednosť zdravším stravovacím návykom, ale že je potrebné zároveň pozmeniť ďalšie aspekty životného štýlu.

Stratégia malých cieľov

Taliansky denník Corriere della Sera sa snažil nájsť odpoveď na dve základné otázky týkajúce sa zlepšenia stravovacích návykov.

Čo je potrebné urobiť, ak sa chceme začať zdravo stravovať a prijať zdravší spôsob života? "Niekedy je ťažké dosiahnuť zlepšenie pokiaľ ide o vlastnú výživu, pretože máme dojem, že je to príliš ťažká úloha, ktorú nikdy nezvládneme. A tak to ani neskúsime. Z tohto dôvodu je veľmi užitočná stratégia malých cieľov. Človek tak nadobudne väčšiu dôveru vo vlastnú schopnosť dosiahnuť krok za krokom zmenu. Napríklad môžeme začať tým, že z nášho jedálnička vyradíme niektoré produkty a nahradíme ich inými, bez toho, že by sme mali pocit, že musíme zmeniť stravovacie návyky v jednom kroku," vysvetľuje Margherita Guidettiová z Modenskej univerzity.

Aký je najvhodnejší čas na to, aby sme začali meniť svoj životný štýl? "Nepochybne je potrebné vybrať správny čas," hovorí profesorka sociálnej psychológie Nicoletta Cavazzová z Modenskej univerzity. "Napríklad môže byť ťažké obmedzovať sa, ak obedujeme alebo večeriame mimo domu, v spoločnosti. V takýchto príkladoch sa jedlá vyberajú takpovediac verejne. Je to súčasťou toho, ako sa v spoločnosti prezentujeme, a je to ovplyvnené i voľbami spolustolovníkov. Pre toho, kto chce napríklad znížiť spotrebu mäsa, je jednoduchšie nekupovať si ho domov a obmedziť sa na to, aby ho jedol len vtedy, keď ide do spoločnosti do reštaurácie alebo keď má hostí. Ide o funkčnú voľbu v sociálnom živote, ktorá však prináša postupnú zmenu stravovacích návykov. Diétny režim je účinný, ak ho dodržujeme správne. A správnym prvým krokom dopredu je nakupovanie zdravších potravín, a to v období, keď nie sme hladní a sme teda náchylní prepadnúť chuti na nezdravé potraviny," uzatvára Cavazzová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok