Lockdown v Paríži by bol neľudský, ľudia vraj potrebujú parky

TA3 TASR
3.3.2021 13:03

Parížska primátorka Anne Hidalgová považuje za "neľudské" plány zaviesť v hlavnom meste Francúzska víkendový lockdown v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu. Informoval o tom denník The Guardian.

Lockdown v Paríži by bol neľudský, ľudia vraj potrebujú parky
TASR/AP

Parížania potrebujú chodiť von

Podľa Hidalgovej Parížania, z ktorých väčšina žije v bytoch bez balkónov a iných vonkajších priestorov, potrebujú chodiť do parkov, záhrad či k rieke.

"Tieto miesta sú pre nás životne dôležité, aby sme mohli v našom meste dýchať," povedala Hidalgová. Zdôraznila, že pre Parížanov je bezpečnejšie, keď sú vonku, ako keď trávia čas zatvorení v domoch a kanceláriách. Odôvodnila to tým, že koronavírus sa prenáša viac v uzavretých a zle vetraných priestoroch. Riziko nákazy je preto podľa nej v exteriéri nižšie, najmä za predpokladu dodržiavania protipandemických opatrení.

Primátorka Paríža tvrdí, že prioritou je prevencia a vládu vyzvala, aby urýchlila očkovanie proti koronavírusu. Kabinet vo štvrtok zaviedol zvýšený stupeň varovania pred šírením koronavírusu v 20 administratívnych oblastiach, pričom tamojšie samosprávy môžu zvážiť zavedenie prísnejších opatrení.

Začal platiť čiastočný lockdown

K regiónom, ktorých sa varovanie týka, patrí aj Paríž. Zástupca primátorky najprv navrhoval krátky, prísny lockdown s následným opätovným otvorením reštaurácií alebo kultúrnych centier. Po ostrej kritike však tento návrh stiahol.

Od minulého víkendu začal platiť čiastočný lockdown v regiónoch obzvlášť zasiahnutých nákazou koronavírusom. Týka sa juhofrancúzskeho letoviska Nice a okolitého pobrežného regiónu Alpes-Maritimes a tiež severofrancúzskeho mesta Dunkirk. Lockdown bude platiť len cez víkendy, počas ktorých môžu obyvatelia opustiť svoje domovy z úradne povoleného dôvodu. Obchody, okrem supermarketov a lekární, sú zatvorené.

Vo Francúzsku je na jednotkách intenzívnej starostlivosti s ochorením COVID-19 hospitalizovaných aktuálne 3544 ľudí. Za posledných 24 hodín pribudlo 379 úmrtí. Počet prípadov nákazy stúpa priemerne o viac ako 21.000 denne. Jednu dávku vakcíny dostali zatiaľ len necelé tri milióny Francúzov, čo predstavuje 4,43 percenta. Necelých 1,6 milióna ľudí (2,36 percenta obyvateľstva) dostalo obe dávky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok