Skvelá Kuzminová získala pre Slovensko druhú medailu

TA3 SITA
15.2.2018 10:43

Anastasia Kuzminová opäť spravila Slovákom radosť. V stíhacích pretekoch žien na 15 kilometrov vybojovala pre našu krajinu druhé olympijské striebro. Paulína Fialková skončila piata.

Druhý kov v Alpensii

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová s dvoma trestnými minútami a odstupom 24,7 sekundy získala striebro vo štvrtkových vytrvalostných pretekoch na 15 km na zimných olympijských hrách 2018 v Pjongčangu v Kórejskej republike. Paulína Fialková obsadila s jedným nesklopeným terčíkom piate miesto, zaostala o 1:02,3 min.

pyeongchang-olympics-biathlon-26923-31a36f5d5e384e74b7a1498e70b1308d_7f000001-595c-35c7.jpg

Senzačnou víťazkou sa aj zásluhou bezchybnej streľby stala Švédka Hanna Öbergová. Tretia s jednou ranou mimo skončila nemecká držiteľka double zo šprintu a stíhačky Laura Dahlmeierová s mankom 41,2 s. Štvrtá bola jej krajanka Franziska Preussová: pri nule na konte jej chýbalo 59,7 s.

Kuzminová získala svoj druhý kov v areáli Alpensia po striebre z pondelňajšej stíhačky na 10 km, v sobotňajšom šprinte na 7,5 km obsadila 13. miesto. Celkovo má pod piatimi kruhmi medailovú bilanciu už 2-3-0. Vybojovala si zlato v rýchlostných pretekoch vo Vancouveri 2010 a Soči 2014, pred ôsmimi rokmi v Kanade bola aj druhá v stíhacích pretekoch.

Šprint jej pomohol

"Cítim pokrok v každých pretekoch. Na strelnici som už dosiahla stav uvoľnenia a vnútornej spokojnosti. A to je dôležité," uviedla dvojnásobná olympijská víťazka. Úvodný šprint, kde skončila "až" trinásta, a nedovŕšila zlatý olympijský hetrik, jej paradoxne pomohol. Vnútorne si uvedomila, že horšie to už nebude, lebo má natrénované na medailové pozície. A tie aj prišli. Po obľúbenej "stíhačke" pridala ďalšie striebro aj v najmenej obľúbených vytrvalostných pretekov.

"Po šprinte som si povedala: ´kým nejde o život, nejde o nič.´ Uvedomila som si, že všetka tá tvrdá práca predsa nemôže vyjsť nazmar a že som na olympijské hry dobre pripravená. Bola som teda odhodlaná postaviť sa do ďalších pretekov a ukázať, na čo všetko mám. Samozrejme, musím pochváliť aj svoj servis lyží. Keď sú bežky fantasticky pripravené, športovec letí, ako keby mal krídla za chrbtom," nadchla sa "strieborná" Nasťa.

Osobnosti reagujú na výhru

Agnesa Búřilová, trénerka bronzového krasokorčuliara Jozefa Sabovčíka: "Veľmi som bola smutná, že sa Nasti nepodarilo získať medailu v jej najsilnejšej disciplíne, v šprinte na 7,5 km. Veľmi som jej priala, aby sa v nej presadila. Žiaľ, pod jej výkon sa podpísalo aj zlé počasie, ktoré tiež patrí k biatlonu. Som veľmi šťastná, že Nasťa si všetko vynahradila v ďalších pretekoch. Milo ma však prekvapila, že získala medailu v disciplíne, v ktorej sme to od nej vôbec nečakali. Odviedla fantastickú robotu. Urobila nám veľkú radosť. Z jej strany to bolo obdivuhodné. Na trati bojovala ako lev. Dve strieborné medaily z jednej olympiády! To je predsa senzácia. Iné k tomu nemám čo povedať."

"Je to paráda, čo Nasťa Kuzminová predviedla na svojej tretej olympiáde. Je obdivuhodné, že sa tak dlho dokázala udržať vo svetovej špičke. Bežecky je pripravená fantasticky. Momentálne je najlepšia medzi všetkými biatlonistkami. V tom nemá konkurenciu. Škoda, že teraz tak dobre aj nestrieľa ako behá. Ak by to dokázala, boli by jej medaily ešte cennejšie. Mali by sme ešte väčšiu radosť. Ale aj tak je to obdivuhodné. Má môj veľký obdiv. Klobúk dole pred jej výkonmi. Nemám k tomu čo dodať. Iba ak to, že jej k výkonom gratulujem. Vďaka nej sme zažili pre televíznou obrazovkou nádherné chvíle. Dúfam, že na jej výsledky ešte nadviažu aj naše slalomárky a najmä hokejisti. Bola by to krása," povedal dlhoročný hokejový reprezentant Ľubomír Višňovský.

"Nasťa Kuzminová ma výbornými výkonmi na olympiáde v Pchjongčchangu veľmi, veľmi potešila. Obdivuhodný výkon, ktorý predviedla na svojej tretej olympiáde. Vybojovať dve strieborné medaily na jednej olympiáde je niečo neuveriteľné. Nasťa opäť potvrdila, že je obdivuhodnou bojovníčkou. Vždy ide naplno, nedokáže odfláknuť žiadnu súťaž. Už aj pred olympiádou predvádzala výborné výsledky. V tejto sezóne mala krásne výsledky najmä v šprinte. Teraz sa dokázala presadiť aj v iných disciplínach. Obdivujem ju, že dokázala výbornú formu načasovať na záver celého štvorročného cyklu. To je niečo neuveriteľné. K takému výkonu jej srdečne blahoželám," uviedla Mária Jasenčáková, dlhoročná reprezentantka v sánkovaní.

BIATLON - Vytrvalostné preteky žien na 15 km:

1. Hanna Öbergová (Švéd.) 41:07,2 min (0), 2. Anastasia Kuzminová(SR) +24,7 s (2), 3. Laura Dahlmeierová (Nem.) +41,2 (1), 4. Franziska Preussová (Nem.) +59,7 (0), 5. Paulína Fialková (SR) +1:02,3 min (1), 6. Monika Hojniszová (Poľ.) +1:54,8 (1), 7. Dorothea Wiererová (Tal.) +2:08,6 (2), 8. Elisa Gasparinová (Švaj.) +2:15,2 (1),... 64. Ivona Fialková +6:57,2 (6), 87. Terézia Poliaková (obe SR) +13:39,1 (10)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok