USA schválili ďalšiu vakcínu, funguje aj proti viacerým mutáciám

TA3 TASR
28.2.2021 07:44

Spojené štáty schválili núdzové použitie jednodávkovej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od firmy Johnson & Johnson (J&J). Ide tak o tretiu očkovaciu látku schválenú v USA, ktoré sú pandémiou najviac zasiahnutou krajinou sveta. Toto rozhodnutie prišlo po tom, ako poradná komisia zdravotníckych expertov Amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv odporučila schválenie tejto očkovacej látky.

Komisia sa totiž po celodennom zasadnutí jednohlasne uzniesla, že prínosy vakcíny J&J prevažujú nad rizikami pre dospelých ľudí. FDA následne oznámil, že vo veci odporúčania svojej poradnej komisie bude konať rýchlo.
V USA dosiaľ očkujú dvojdávkovými vakcínami od spoločností Pfizer a Moderna, ktoré FDA schválila v decembri.

Najmenej jednu dávku týchto vakcín dostalo v krajine viac než 47 miliónov ľudí, teda približne 14 percent populácie. Spoločnosť Johnson & Johnson uviedla, že môže do marca dodať 20 miliónov a do júna celkovo 100 miliónov dávok svojej vakcíny.

Tá má podľa výsledkov štúdie, ktorú vykonala FDA, účinnosť 85 percent pri ochrane pred závažným priebehom ochorenia COVID-19. Účinná je tiež voči brazílskemu a juhoafrickému variantu tejto nákazy. Celková účinnosť vakcíny J&J sa znížila na 66 percent po zohľadnení prípadov stredne ťažkého až vážneho priebehu covidu.

Výhoda vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson spočíva v tom, že pre zaistenie optimálnej ochrany stačí podať iba jednu dávku. Okrem toho je možné skladovať ju v štandardných chladničkách namiesto veľmi chladného prostredia, ktoré si vyžadujú vakcíny od spoločností Pfizer či Moderna.

Prezident Spojených štátov Joe Biden označil schválenie vakcíny od firmy J&J za "vzrušujúcu správu". Zároveň však Američanov varoval, že v boji proti pandémii "teraz nemôžu poľaviť", píše agentúra AFP. "Je to vzrušujúca správa pre všetkých Američanov a povzbudivý vývoj v našom úsilí o ukončenie tejto krízy. Teraz ale nemôžeme poľaviť alebo sa domnievať, že víťazstvo je samozrejmosťou," uviedol Biden vo vyhlásení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok