Prezidentka chce vedieť, ako na tom sme. Krajčímu zaslala list

TA3
23.2.2021 08:39

Prezidentka Zuzana Čapuová sa vzhľadom na vážnu epidemickú situáciu obrátila listom na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

Prezidentka žiada ministerstvo zdravotníctva, aby na základe odporúčaní vedcov, ktoré formulovali na minulotýždňovom stretnutí v Prezidentskom paláci, zabezpečilo analýzu pozitívnych vzoriek na výskyt nových mutácií koronavírusu.

“Informácie o výskyte nových mutácií vírusu považujem za kľúčové pre ďalšie rozhodovanie o pandemických opatreniach do budúcna. Nutne potrebujeme vedieť, ako na tom sme. Musíme vedieť, s akými nebezpečnými mutáciami vírusu sme aktuálne konfrontovaní a aký výrazný je ich výskyt," uviedla Čaputová. V liste tiež požiadala o riešenie otázky ohodnotenia zdravotníckeho presonálu, ktorý je podľa nej pod dlhodobým tlakom a náporom.

“Veľmi si vážim, že zdravotníci aj napriek ťažkým podmienkam a absolútnemu preťaženiu vykonávajú svoje povolanie s veľkou obetavosťou. Uvedomujem si však, že sú už vyčerpaní a mnohí z nich aj demotivovaní, či frustrovaní. Preto je teraz - viac ako kedykoľvek predtým - dôležité stabilizovať zdravotnícky personál, finančne ho motivovať a zabrániť tak odlivu zdravotníkov do zahraničia po skončení pandémie," zdôraznila. O aktuálnej epidemickej situácii bude prezidentka diskutovať aj na stretnutí s premiérom Igorom Matovičom a predsedom parlamentu Borisom Kollárom.

“Informácie o výskyte nových mutácií vírusu považujem za kľúčové pre ďalšie rozhodovanie," zdôraznila Zuzana Čaputová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok