O kauze odpočúvania vojenskými tajnými parlament nerokoval

TA3 SITA TASR
14.2.2018 14:18

Národná rada sa nezaoberala odpočúvaním Vojenského obranného spravodajstva z čias, keď na čele rezortu obrany stál Ľubomír Galko. Koaliční poslanci sa na tom dohodli pre Galkov zdravotný stav. Ku kauze sa poslanci vrátia na začiatku budúcej schôdze.

Presunutá na marec

Diskusia o údajnom zneužívaní Vojenského obranného spravodajstva za čias ministra obrany Ľubomíra Galka sa presúva na marcovú schôdzu ako prvý bod rokovania. Rozhodla o tom koalícia na návrh smeráka Petra Šucu, ktorý poukázal na informácie o Galkovom zdravotnom stave.

"Vzhľadom na medializované informácie nepovažujeme dnes za vhodné sa tým zaoberať," vysvetlil Šuca. Koalícia však zároveň Galka vyzvala, aby sa do marcového rokovania pléna vzdal funkcie predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti NBÚ. Ak to neurobí, koaliční poslanci na tento výbor chodiť nebudú.

Galko s odložením rokovania nesúhlasil. "Dávam návrh, aby sa o tom rokovalo tak, ako to bolo pôvodne navrhnuté. Chcem vás poprosiť, aby ste neriešili môj zdravotný stav, o ten sa starajú lekári. Ja som pripravený zodpovedať všetky otázky," odkázal. Koalícia mu však vystúpiť neumožnila.

Koaličný poslanec Erik Tomáš už dopoludnia avizoval, že odporučí svojim kolegom, aby sa plánované rokovanie o podozreniach zo zneužívania VOS v prospech SaS odložilo na neurčito. Tomáš to napísal na sociálnej sieti. "Aj keď načasovanie medializácie informácií o vážnom ochorení Ľubomíra Galka je minimálne zvláštne, pevne verím, že ani on nie je taký cynik, aby si to celé vymyslel," uviedol Tomáš.

S návrhom na diskusiu o údajnom zneužívaní vojenského spravodajstva počas Galkovho monistrovania prišiel poslanec a podpredseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Peter Šuca v mene troch koaličných strán Smer-SD, Most-Híd a SNS. Návrh podporilo 93 poslancov.

Kauza z roku 2011

Kauza prepukla v novembri 2011, keď viaceré médiá informovali o operácii v rámci VOS. To malo odpočúvať mobilný telefón niekoľkých novinárov a ďalších ľudí. V dôsledku aféry prišiel Galko o kreslo ministra.

Informácie o ochorení poslanca SaS priniesol
Nový Čas. Nádor mu údajne odstránili a histológia ukázala, že bol zhubný. „Nechcel som to povedať, ale teraz mám ťažké obdobie. Nedávno mi diagnostikovali vážny zdravotný problém, dnes mám hlavu inde, ako sa zaoberať nejakou osobnou pomstou,“ uviedol Galko pre Plusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok