Nezamestnanosť v eurozóne vzrástla na nový rekord

TASR
2.5.2012 13:20

Nezamestnanosť v krajinách eurozóny vzrástla v marci tohto roka na 10,9 %, čo je najvyššia hodnota od zavedenia eura v roku 1999. Na porovnanie, vo februári dosiahla 10,8 % a v marci minulého roka 9,9 %. Zverejnil to dnes európsky štatistický úrad Eurostat.

Nezamestnanosť v eurozóne vzrástla na nový rekord
SITA

Dôvodom pokračujúceho rastu nezamestnanosti v 17 krajinách používajúcich euro je oslabovanie ekonomiky v dôsledku prísnych úsporných opatrení, ktoré viaceré krajiny prijali s cieľom dostať pod kontrolu rozpočtový deficit a štátny dlh. Dnešné výsledky zverejnené Eurostatom by tak mohli zvýšiť tlak na vlády v eurozóne, aby sa popri úsporách venovali aj politike na podporu rastu.

Na nepopulárnom prvom mieste sa opäť umiestnilo Španielsko, kde nezamestnanosť dosiahla 24,1 %. V prípade mladých ľudí vo veku od 16 do 25 rokov je situácia ešte horšia, keďže miera nezamestnanosti v tejto kategórii dosiahla 51,1 %. Najnižšiu mieru nezamestnanosti evidovalo v marci Rakúsko, a to na úrovni 4 %.

V celej Európskej únii dosiahla nezamestnanosť v marci 10,2 %, čo je nezmenená úroveň oproti februáru. V marci minulého roka to bolo 9,4 %.
Informovali o tom agentúra AP a Eurostat.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok