Euroval rozhodne o vláde Ivety Radičovej

TA3, SITA
11.10.2011 07:09

Hlasovanie o úvodnom bode 24. schôdze parlamentu dnes rozhodne o zvýšení záruk v eurovale (EFSF) a nepriamo aj o ďalšom osude vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). V hre je jej demisia, predčasné voľby, rekonštrukcia vlády, ale aj jej pokračovanie.

Euroval rozhodne o vláde Ivety Radičovej

Keďže opozičný Smer-SD avizoval, že v utorok o eurovale hlasovať nebude, kľúčovým bude postoj SaS, ktorú vedie predseda parlamentu Richard Sulík.

Informácie agentúry SITA hovoria o tom, že predsedníčka vlády ponúkla v pondelok Koaličnej rade tri alternatívy – spojenie hlasovania o eurovale s vyslovením dôvery vláde, demisiu, ak euroval v parlamente neprejde, ale aj demisiu ešte pred hlasovaním, aby sa vytvoril priestor na ďalšie rokovania. Radičová sa dnes o 9:00 stretne na Úrade vlády SR s predsedami koaličných strán, aby oznámila, ako sa rozhodla. Premiérka tvrdí, že Sulík dostal jasnú ponuku. „Mechanizmy pre vnútroštátne rozhodovanie s právom veta a zároveň zelená karta pre SaS pre permanentný euroval. Bol to kompromis na mieste,“ uviedla s tým, že Sulík je osamotený v Európe. Sulík v pondelok stále žiadal odmietnutie druhého eurovalu a tvrdil, že v súčasnosti je cieľom niektorých ľudí v koalícii demisia premiérky pod zámienkou eurovalu. „Odmietame prebrať zodpovednosť za rozpad vlády a návrat Roberta Fica. Vyzývame premiérku, aby sa nedala vtiahnuť do mocenských hier,“ vyhlásil Sulík.

Na programe 24. schôdze je aj druhé čítanie o odvodovej reforme, ktorá zvýši zaťaženie živnostníkov a dohodárov. Provládni poslanci sa stále nezhodli na podpore tohto návrhu, vystupuje proti nej najmä štvorica členov OKS v klube strany Most-Híd. Minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) chce novelou zákona o Rozhlase a televízii Slovenska zrušiť koncesionárske poplatky, časť koalície však kritizuje zvýšenie platu riaditeľky telerozhlasu zo štvornásobku na sedemnásobok priemernej mzdy. Novela zákona o pedagogických zamestnancoch z dielne ministra školstva Eugena Jurzycu má učiteľom zvýšiť platy v priemere o dve percentá, na úkor iných výhod.

K problematickým témam opäť pribudla aj novela zákona o štátnom občianstve. Koaličné strany s výnimkou Mosta-Híd chcú, aby občania, ktorí získajú cudzie občianstvo, neprišli o slovenský pas, ak mali v cudzine evidovaný pobyt. Most-Híd takúto zmenu považuje len za kozmetickú a cestu vidí iba v návrate k stavu, ktorý bol na Slovensku pred prijatím dnešného znenia novely minulý rok za vlády Roberta Fica (Smer-SD).

Na prerokovanie čaká aj takmer štyridsiatka poslaneckých návrhov zákonov, väčšinu z nich odsunuli z júlovej a následne aj zo septembrovej schôdze parlamentu. Už od letných prázdnin čaká na druhé čítanie ústavný zákon o zrušení tzv. Mečiarových amnestií, ktoré však bez hlasov opozičného Smeru-SD nemá šancu prejsť. Fico odsúdenie amnestií pripúšťa, ich zrušenie však považuje za “právny suterén”. SNS sľubuje podporu zrušeniu amnestií, ak plénum odobrí ich pozmeňujúci návrh, ktorým sa zrušia aj amnestie udelené prezidentom Michalom Kováčom synovi. Rokovať by sa malo aj o zrušení priestupkovej imunity. Na takýto krok koalícii stačí 76 hlasov, ktorými disponuje. Poslancom však naďalej aj po prípadnom zrušení priestupkovej zostane trestnoprávna imunita, na jej zrušenie treba 90 hlasov. Andrej Ďurkovský (nezávislý) spolu s Mariánom Kvasničkom (KDH) však chcú umožniť, aby sa poslanci mohli trestnoprávnej imunity dobrovoľne vzdať. Aj na takúto zmenu však budú potrebovať hlasy od Smeru-SD.

Utorkové rokovanie slovenského zákonodarného orgánu bude sprevádzať nezvyčajný záujem zahraničných médií, keďže pozícia NR SR môže rozhodnúť o osude celého projektu eurovalu. Na jeho schválenie je potrebný súhlas všetkých 17 krajín eurozóny. Sulík schôdzu otvorí tradične o 13:00.

Po skončení nočných rokovaní lídrov koaličných strán sme sa opýtali predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu na to, aké šance dnes dáva eurovalu a vláde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok