Juhoafrická vládna strana sa chce zbaviť prezidenta Zumu

TA3 TASR
13.2.2018 07:46

Výkonný výbor vládnuceho Afrického národného kongresu sa po 13-hodinovom zasadaní rozhodol odvolať prezidenta Juhoafrickej republiky Jacoba Zumu z funkcie po tom, ako z vlastnej vôle odmietol odstúpiť.

Výbor hľadá spôsoby

Osemdesiatšesťčlenný výkonný výbor už od pondelňajšieho popoludnia rokoval v jednom z hotelov v Pretórii za zatvorenými dverami. Jeho zasadanie sa skončilo v utorok okolo 03.00 h miestneho času (02.00 h SEČ). Zumu môže výbor "odvolať" tým, že ho donúti k tomu, aby odstúpil. Prezident to však nie je povinný urobiť. Ďalším krokom je hlasovanie o vyslovení nedôvery v parlamente, ktoré sa zrejme uskutoční 22. februára, napísala BBC.

Rokovanie výkonného výboru nakrátko opustil predseda ANC Cyril Ramaphosa, ktorý osobne tlmočil Zumovi výzvu na odstúpenie. Ten podľa zdrojov z ANC súhlasil s rezignáciou, ale chcel tak urobiť až po troch mesiacoch, čo výkonný výbor odmietol.

Pred rokovaním výkonného výboru ANC sa uskutočnilo niekoľko stretnutí vedenia strany so 75-ročným Zumom, na ktorých bol zrejme opakovane tlačený k svojej rezignácii. Hoci Zumove preferencie v prieskumoch sú dlhodobo nízke, odstúpiť odmietal argumentujúc, že Juhoafričania to nechcú.

Jedenásť áut pre štyri manželky

Ramaphosa je najvplyvnejším konkurentom Zumu v ANC. Zastáva tiež post viceprezidenta a v prípade Zumovej rezignácie prevezme jeho právomoci. Ako predseda ANC by bol tiež automaticky kandidátom na prezidenta v nasledujúcich voľbách.

Okrem poklesu popularity a spomaleniu rastu ekonomiky čelí Zuma počas svojho druhého funkčného obdobia opakovaným obvineniam z korupcie. Okrem iného si za 250 miliónov randov (v tom čase v prepočte približne 14 miliónov eur) nechal z veľkej časti z daňových príjmov skrášliť svoje veľkolepé vidiecke sídlo, čo zdôvodnil zvýšenými bezpečnostnými opatreniami. Podľa najvyššieho súdu JAR tým porušil ústavu. Zuma následne spreneverenú sumu vrátil.

Koncom mája 2016 vyšlo najavo, že v rokoch 2013-16 bolo z rozpočtových prostriedkov pre políciu kúpených 11 áut strednej triedy pre štyri Zumove manželky. Aj táto investícia bola príslušným ministrom odôvodnená potrebou "poskytnúť manželkám vysoko postavených osôb komplexnú ochranu".

Podobným spôsobom v roku 2008 skončil Zumov predchodca Thabo Mbeki. Vedenie ANC vtedy apelovalo na  Mbekiho česť, o niečo neskôr oznámil svoju rezignáciu. Zuma je štvrtým prezidentom JAR po skončení apartheidu v roku 1994. Jeho druhé päťročné funkčné obdobie sa malo skončiť v máji 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok