V čele nemeckej SPD má byť prvýkrát žena, má však konkurenciu

TA3 TASR
13.2.2018 06:31

Úradujúca šéfka poslaneckého klubu nemeckých sociálnych demokratov v Spolkovom sneme Andrea Nahlesová, ktorá má v utorok prevziať dočasné vedenie strany, bude mať v boji o najvyšší post nečakanú konkurenciu.

Diskusia o vedení strany

Svoju kandidatúru na predsedníčku SPD totiž v pondelok večer oznámila listom adresovaným vedeniu strany starostka mesta Flensburg Simone Langeová. Langeová v liste kritizuje vedenie SPD, ktoré podľa nej uskutočňuje rozhodnutia v Berlíne bez toho, aby do nich zahrnulo aj členskú základňu. Funkcia predsedu SPD"pre celú stranu a celú krajinu veľký význam", preto si ju nemôže uzurpovať malá skupina v rámci strany, píše 41-ročná politička.

Langeová vyzýva na otvorenú diskusiu o tom, kto by mal SPD viesť v budúcnosti. Myslí si, že "kandidatúra jednej osoby, o ktorej rozhodli funkcionári a bola odklepnutá bez ďalšej diskusie, nemôže byť znakom vzostupu alebo nového začiatku".

Voľba novej predsedníčky

Svojou kandidatúrou chce v SPD takýto výber umožniť. "Bol by to prvý krok k tomu, aby členovia mali znova pocit, že oni sú tí, ktorí určujú náladu v strane a jej smerovanie," uviedla starostka Flensburgu. Langeová pochádza zo spolkovej krajiny Durínsko. Členkou SPD je od roku 2003, starostkou Flensburgu od januára 2017.

Doterajší predseda SPD Martin Schulz minulý týždeň oznámil, že po ukončení hlasovania členskej základne o koaličnej zmluve začiatkom marca odstúpi z funkcie a mieni za svoju nástupkyňu navrhnúť 47-ročnú Andreu Nahlesovú. Vedenie SPD má o vymenovaní Nahlesovej za dočasnú šéfku strany rozhodnúť už v utorok. Aby sa mohla stať riadnou predsedníčkou SPD, do troch mesiacov ju musia formálne zvoliť delegáti mimoriadneho zjazdu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok