Saudi sa po desaťročiach vzdávajú kontroly nad bruselskou mešitou

TA3 TASR
12.2.2018 16:07

Saudská Arábia súhlasila, že sa vzdá kontroly nad najväčšou mešitou v Belgicku. Rijád sa chce týmto spôsobom zbaviť svojej negatívnej reputácie globálneho vývozcu ultrakonzervatívneho islamu, napísala v pondelok agentúra Reuters.

Saudi sa po desaťročiach vzdávajú kontroly nad bruselskou mešitou
SITA/AP

Ukončenie prepojenia

Belgicko prenajalo Veľkú mešitu v Bruseli Saudskej Arábii v roku 1969. Tým poskytlo Rijádom podporovaným imámom prístup k stále sa rozrastajúcej komunite moslimských imigrantov výmenou za lacnejšiu ropu pre belgický priemysel. Brusel však teraz požaduje, aby Rijád ukončil prepojenie s touto mešitou, nachádzajúcou sa neďaleko ústredia Európskej únie v Bruseli, pre obavy zo šírenia a pestovania islamského radikalizmu.

Predstavení mešity obvinenia z podpory násilia odmietajú. Európske vlády sa stali obozretnejšími od islamistických teroristických útokov v Paríži a Bruseli z rokov 2015-2016. Rýchle prijatie požiadavky Rijádom podľa agentúry Reuters naznačuje, že kráľovstvo je pripravené podporovať umiernený výklad islamu. To je aj jedným z nedávnych prísľubov saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána ohľadom transformácie krajiny a zníženia jej závislosti od globálneho predaja ropy a energetických komodít.

Odovzdanie kontroly je predmetom rokovania

Dohoda medzi Bruselom a Rijádom prichádza v rovnakom čase ako nová iniciatíva Saudskej Arábie, ktorej detaily neboli zverejnené. Západní činitelia ju pre Reuters popísali ako snahu Rijádu o ukončenie podpory mešít a náboženských škôl v zahraničí, ktoré sú obviňované zo šírenia radikálnych myšlienok.

Detaily týkajúce sa odovzdania kontroly nad bruselskou mešitou sú stále predmetom rokovania, verejnosť však o nich bude informovaná ešte tento mesiac, uviedol belgický minister vnútra Jan Jambon. Predtým, ako sa kontroly nad Veľkou mešitou v Bruseli ujala Saudská Arábia, budova predstavovala nevyužívaný pozostatok Svetovej výstavy z roku 1889 - Orientálny pavilón.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok