Kodaň zažila nočný protest, stovky ľudí odmietli očkovací pas

TA3 TASR
7.2.2021 07:58

Stovky ľudí vyšli do kodanských ulíc na protest proti dánskym epidemiologickým obmedzeniam a plánom vlády na digitálne očkovanie. V mrazivom počasí sa približne 600 ľudí zhromaždilo pred budovou parlamentu na protest proti "diktatúre" čiastočného lockdownu, ktorý bol zavedený v Dánsku. Demonštrácia mala pokojný priebeh.

Kodaň zažila nočný protest, stovky ľudí odmietli očkovací pas
TASR/AP (ilu)

Ľudia protestovali najmä proti plánom na vytvorenie digitálneho očkovacieho "pasu". Dánsko, tak ako aj ďalšie európske krajiny, chce zaviesť digitálny očkovací preukaz, ktorý by spočiatku uľahčil najmä služobné cesty. Mohol by sa použiť aj na športové a kultúrne podujatia, a tiež na vstup do reštaurácií.

Organizátori protestov tvrdia, že z takého pasu vyplýva povinnosť očkovania, čo predstavuje ďalšie obmedzenie slobody jednotlivca. Očkovanie v tejto škandinávskej krajine nie je povinné.

V Dánsku, ktoré má 5,8 milióna obyvateľov, sú zatvorené reštaurácie, bary a obchody, ktoré nepredávajú potraviny a základné potreby. Vláda predĺžila obmedzenia najmenej do 28. februára. Základné školy sa však v pondelok môžu znovu otvoriť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok