Indický princ otvára svoj ružový palác prenasledovaným gejom

TA3 TASR
12.2.2018 10:25

Prvý indický princ, ktorý sa verejne prihlásil k homosexualite, otvára svoj ružový palác pre ľudí z komunity LGBT a zakladá tam pre nich azylové a vzdelávacie centrum. Pohlavný styk medzi ľuďmi rovnakého pohlavia je v Indii ešte stále trestným činom. Tých, ktorí sa priznajú k homosexualite, sa rodina veľmi často vzdá, vydedí ich alebo sa im vyhráža smrťou.

Indický princ otvára svoj ružový palác prenasledovaným gejom
SITA/AP

Príbeh dediča po maharadžovi

"Chcem im pomôcť a ochrániť ich pred smrťou, samovraždou či depresiou," uviedol princ Manvéndra Singh Góhil, dedič po maharadžovi zo štátu Gudžarát na západe Indie, pre britský Independent. Dodal, že veľkým problémom komunity LGBT v Indii je bezdomovectvo. "Indovia sú veľmi naviazaní na svojich rodičov, nie sú schopní žiť bez nich. Keď ich vyhodia z domu, nevedia, kam ísť, a skončia na ulici."

Denník vysvetlil, že aj 52-ročný princ Mavéndra svoju homosexualitu dlho skrýval. V roku 1991 ho dokonca oženili, ale manželstvo zostalo nenaplnené. Keď sa svojej manželke priznal, že je gej, rozviedli sa. Jeho sexuálnu orientáciu sa podarilo tajiť až do roku 2002, keď sa psychicky zrútil a psychiater oznámil pravdu jeho rodičom. Tí urobili všetko pre to, aby sa "škandál ututlal", dali svojho syna dokonca "liečiť" lekárom i duchovným.

Osvetová práca v paláci

S tzv. coming outom prišiel napokon samotný princ. Pre Indiu bolo toto oznámenie šokom a pre svet senzáciou. Ľudí v Gudžaráte princ svojím priznaním pobúril, začali sa domáhať jeho zosadenia a spoločenskej izolácie. Rodičia ho zbavili titulu a vydedili, i keď neskôr toto svoje rozhodnutie prehodnotili.

Rokokový palác v meste Rádžpipla, ktorého časť princ vyhradil pre centrum pre prenasledovaných ľudí z komunity LGBT, je ružový - tak ako väčšina podobných stavieb v Gudžaráte, preslávenom práve touto farbou historických budov.
Princ v ňom plánuje usporadúvať vzdelávacie semináre a kurzy na získanie zručností, ktoré ľuďom z komunity LGBT umožnia viesť samostatný život a využiť svoj talent. Chce organizovať aj kurzy pre rodičov homosexuálov, aby sa naučili prijať sexuálnu orientáciu svojich detí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok