Peter Kovařík bude novým prezidentom Policajného zboru

TA3 TASR
28.1.2021 18:29

Minister vnútra Roman Mikulec vymenoval za prezidenta Policajného zboru Petra Kovaříka. Vo štvrtok večer to oznámil minister.

Kovařík je profesionál

Mikulec deklaroval, že si za svojím rozhodnutím stojí a nezmení ho žiadna správa na sociálnej sieti. "Verím, že toto rozhodnutie bude postupom času vnímané ako správne rozhodnutie, ktoré prispeje k tomu, že sa zvýši dôveryhodnosť občanov v políciu," vyhlásil. Rovnako verí, že policajti dostanú všetko to, čo k svojmu výkonu práce majú mať. Funkcia šéfa polície je podľa ministra najmä o zodpovednosti.

Minister poukázal aj na prípravu reformy Policajného zboru, chcel by tiež v krátkom čase predstaviť nový spôsob voľby policajného prezidenta. Kovaříka považuje za profesionála, neprekáža mu, že pôsobil na Úrade vlády SR počas éry Roberta Fica. "Ja vnímam kariéru Kovaříka ako profesionálneho príslušníka Policajného zboru. On nie je politik. Nie je nič iné než profesionál," skonštatoval Mikulec. Hlasov i dôvodov, ktoré mu hovorili, aby sa rozhodol pre Kovaříka, bolo podľa ministra viacero.

"Budem trvať na tom, aby sme pracovali, posúvali sa dopredu, aby sme dosiahli ciele, ktoré sme si stanovili. Som pripravený bojovať ďalej," povedal Kovařík, ktorý chce riešiť aj nízku dôveryhodnosť polície.

Apolitický Policajný zbor

Nový šéf polície tvrdí, že aj za jeho pôsobenia na Úrade vlády SR za neho hovorila robota. Policajný zbor musí byť podľa jeho slov apolitický. "Budem to presadzovať vo svojej funkcii," vyhlásil. Národná kriminálna agentúra, ako tvrdí, funguje a bude fungovať. Svojich podriadených chce hodnotiť podľa výkonu práce a nie podľa akýchsi obvinení na sociálnych sieťach.

Kovaříka odporučila na vymenovanie výberová komisia aj Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť. Dosiaľ pôsobil vo funkcii dočasne, miesto sa uvoľnilo po odstúpení Milana Lučanského. O post policajného prezidenta sa uchádzal aj Štefan Hamran, ktorý je veliteľom útvaru osobitného určenia Prezídia PZ. Pred komisiou uspel, parlamentný výbor ho však nepodporil.

Funkčné obdobie prezidenta PZ je štyri roky. Tá istá osoba môže byť vymenovaná do funkcie policajného prezidenta najviac na dve funkčné obdobia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok