Gymnáziu s dlhoročnou tradíciou hrozí zánik, môže za to novela zákona

TA3 SITA
10.2.2018 17:24

Likvidácia 8-ročných gymnázií nie je iba problém Bratislavy, ale aj mesta Turčianske Teplice. Mestu hrozí, že príde o svoje gymnázium.

Gymnáziu s dlhoročnou tradíciou hrozí zánik, môže za to novela zákona
SITA/AP

Obrátili sa na Maticu slovenskú

Aj Spojenej školy - Gymnázia Mikuláša Galandu v Turčianskych Tepliciach sa dotklo rozhodnutie ministerstva školstva, že v školskom roku 2018/2019 nadobudne platnosť časť novely školského zákona, že pri rozhodovaní o otvorení nového ročníka gymnázia s osemročným štúdiom sa musí zohľadniť klauzula, podľa ktorej do nového ročníka je možné prijať iba 5 percent z daného populačného ročníka v jeho územnej pôsobnosti. Na základe tohto pravidla stanovil okresný úrad v Žiline, odbor školstva, že do prvého ročníka na gymnáziu s osemročným štúdiom v Turčianskych Tepliciach v školskom roku 2018/2019 nie je možné prijať žiadneho žiaka.

„Likvidácia 8-ročných gymnázií nie je iba problém Bratislavy, ako sa to niektorí snažia v médiách zľahčovať. Aj mestu Turčianske Teplice hrozí, že príde o svoje gymnázium. Tomuto gymnáziu, ktoré je od roku 1959 historickým pokračovateľom gymnázia v Kláštore pod Znievom, jedného z prvých troch slovenských gymnázií, hrozí reálny zánik. Preto sme sa obrátili aj na Maticu slovenskú a požiadali kompetentných o pomoc. Chceme osloviť aj predsedu SNS a predsedu parlamentu Andreja Danka,“ povedal pre agentúru SITA primátor mesta Igor Hus.

Opakovane sa odvolávali

Mesto zásadne nesúhlasí s rozhodnutím okresného úradu v Žiline. „Ako zriaďovateľ gymnázia sme sa opakovane odvolávali a žiadali o prehodnotenie tohto diskriminačného rozhodnutia. Žiadali sme o prehodnotenie územnej pôsobnosti gymnázia a uznanie pôsobnosti gymnázia na celý Žilinský kraj, nie iba pre okres Turčianske Teplice. Taktiež sme žiadali okresný úrad, aby pre budúci školský rok povolil otvorenie jednej triedy s počtom žiakov 17, čo je v zmysle školského zákona najnižší počet žiakov, aby sa prvý ročník mohol otvoriť,“ dodal primátor Hus.

V rámci Žilinského kraja je 17 gymnázií v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Teplické gymnázium je jedným z dvoch, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. To zabezpečuje kompletnú prevádzku gymnázia. Aj z tohto dôvodu má mesto eminentný záujem na zachovaní gymnázia s osemročným štúdiom. Súčasný riaditeľ školy Igor Arvensis prijal viacero opatrení vedúcich ku zvyšovaniu kvality vzdelávania a k uspokojovaniu individuálnych vzdelávacích potrieb žiakov. Navýšili sa počty hodín cudzích jazykov a informatiky.

Počet žiakov stúpa

„Počet žiakov na našom gymnáziu s osemročným štúdiom neustále stúpa. V súčasnosti máme v prvom ročníku 26 žiakov a pre budúci školský rok prejavilo záujem o štúdium u nás viac ako 30 žiakov základnej školy. Naša škola taktiež spolupracuje so ZŠ Školská pri výučbe 22 žiakov piateho ročníka, ktorí sú zároveň aj prípravným, nultým, ročníkom pre naše osemročné gymnázium. Títo žiaci boli vybratí na základe predpokladov štúdia na gymnáziu. Ide o veľmi zaujímavý a úspešný projekt. Dokazujú to aj pravidelné výsledky celoslovenského monitoringu piatakov,“ povedal Igor Arvensis, riaditeľ Spojenej školy - Gymnázia Mikuláša Galandu v Turčianskych Tepliciach.

ZŠ Školská totiž žiakom ponúka nielen matematickú triedu, ale aj triedu v priestoroch gymnázia, v ktorej sú žiaci, ktorí majú záujem študovať na gymnáziu. U týchto žiakov je nielen vysoká pravdepodobnosť podania prihlášky na gymnázium, ale aj úspešné zvládnutie prijímacích skúšok. „Naše gymnázium sa za posledných 10 rokov z pôvodných 300 žiakov zmenšilo na 160. Avšak za posledné dva roky sa záujem o štúdium na našom gymnáziu zvýšil. Rodičia sa opäť začali zaujímať o umiestnenie svojho dieťaťa u nás, hlavne na osemročnú formu štúdia,“ dodáva riaditeľ Arvensis. V súčasnosti školu navštevuje 305 žiakov v osemročnej a štvorročnej forme štúdia. Neotvorením prvého ročníka by došlo k vážnemu ohrozeniu existencie gymnázia a k faktickej likvidácii osemročného štúdia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok