Juhokórejský prezident si nečakane potriasol rukou s Kimovou sestrou

TA3 SITA
9.2.2018 17:17

K nečakanému kroku sa v piatok počas otváracieho ceremoniálu XXIII. zimných olympijských hier v juhokórejskom Pchjongčchangu odhodlal juhokórejský prezident Mun Če-in.

Juhokórejský prezident si nečakane potriasol rukou s Kimovou sestrou
SITA/AP

Prekvapivé gesto

Po tom, ako hlásateľ oficiálne privítal Muna a prezidenta Medzinárodného olympijského výboru Thomasa Bacha a obaja predstavitelia si začali podávať ruky s politikmi usadenými okolo nich, juhokórejský prezident sa zrazu otočil dozadu a potriasol si rukou s Kim Jo-džong, mladšou sestrou úhlavného nepriateľa Južnej Kórey, severokórejského vodcu Kima Čong-una.

Sestra severokórejského vodcu je historicky vôbec prvou členkou dynastie ovládajúcej Kórejskú ľudovodemokratickú republiku, ktorá kedy navštívila Južnú Kóreu od kórejskej vojny v rokoch 1950 až 1953. Medzi juhokórejským prezidentom a japonským premiérom Šinzóm Abem sedel počas otváracieho ceremoniálu aj americký viceprezident Mike Pence, ten však Kimovej sestre ruku nepodal a svetové médiá si všímajú, že medzi nimi neprebehla ani žiadna interakcia vrátane očného kontaktu.

Kórejskí športovci pod jednou vlajkou

Juhokórejskí a severokórejskí športovci vkročili na štadión v rámci defilé jednotlivých reprezentácií ako jedna delegácia, pod spoločnou vlajkou zobrazujúcou modrý Kórejský polostrov na bielom podklade. Tento jav nie je až natoľko výnimočný, keďže podobne sa oba tímy zachovali už viackrát v minulosti a ako jeden tím vpochodovali na štadión napríklad aj na otváracom ceremoniáli letnej olympiády v Sydney v roku 2000.

Ďalším krokom smerujúcim k zmierneniu napätia medzi oboma krajinami je aj vytvorenie spoločného ženského hokejového tímu pre olympiádu v Pchjongčchangu, ktorý pozostáva z 23 juhokórejských a dvanástich severokórejských hokejistiek. Severná Kórea vyslala do Pchjongčchangu takmer 500-člennú delegáciu, v ktorej je okrem športovcov, funkcionárov, umelcov a novinárov aj 230-členný tím fanúšikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok