Raketu poslal do vesmíru ďalší miliardár. Branson dobieha Muska

TA3 TASR
18.1.2021 09:14

Spoločnosti Virgin Orbit miliardára Richarda Bransona sa podarilo na druhý pokus úspešne vypustiť na obežnú dráhu okolo Zeme svoju malú raketu LauncherOne. Branson sa tak pripája k najbohatšiemu mužovi Zeme Elonovi Muskovi, ktorého rakety už premávajú na ISS.

Raketu poslal do vesmíru ďalší miliardár. Branson dobieha Muska
TASR

Raketa bola vypustená nad Tichým oceánom z krídla upraveného Boeingu 747-400 s názvom Cosmic Girl, ktorý vzlietol z letiska Mojave Air and Space Port ležiaceho severne od Los Angeles.

Týmto testom môže spoločnosť Virgin Orbit vstúpiť do segmentu komerčných letov do vesmíru a ušetriť značné náklady. Pri uvedenom spôsobe štartu totiž raketa na únik z gravitácie spotrebuje menej paliva.

Raketa Launcher One s dĺžkou 21 metrov je navrhnutá tak, aby mohla na obežnú dráhu vynášať mini satelity, tzv. cubes, s hmotnosťou 300 - 500 kilogramov. V nedeľu pri svojej premiére vyniesla na objednávku NASA na orbitu deväť takýchto družíc. Prvý pokus o využitie tejto technológie na vypúšťanie satelitov do vesmíru sa uskutočnil v máji 2020, musel však byť prerušený pre technické problémy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok