Plošné testovanie nepodporia, strana Za ľudí chce riešiť ohniská

TA3 TASR
16.1.2021 14:33

Strana Za ľudí nepodporuje celoplošné testovanie, je za testovanie v ohniskách nákazy novým koronavírusom a najohrozenejších regiónoch. Predsedníčka strany Veronika Remišová to uviedla pred sobotňajším rokovaním vlády, na ktorom má kabinet prijať uznesenie k podobe plošného testovania v nasledujúcom týždni.

Viac rizík ako benefitov

Remišová ďalej uviedla, že na rokovaní budú presadzovať podporu testovania u zamestnávateľov, ktorí by mali dostať od štátu testy i finančnú kompenzáciu, takisto zvýšenie počtu mobilných odberových miest pre ľudí, ktorí sa chcú dať testovať, rovnako efektívne využívanie personálnych a materiálnych zdrojov.

Ďalší predstavitelia strany zdôraznili, že je potrebné rešpektovať názor odborníkov i argumenty, ktoré hovoria, že v súčasnom mrazivom počasí a pri predpokladanej koncentrácii ľudí by testovanie prinieslo viac rizík ako benefitov. Poukázali tiež na to, že by mohlo odčerpať ďalšie sily zdravotníkov, i na to, že v boji s pandémiou ochorenia COVID-19 je nevyhnutné zefektívniť proces očkovania.

Podpredseda strany Juraj Šeliga odmietol vytváranie dojmu, že ak niekto nesúhlasí s ideou celoplošného testovania, vytvára konflikt a je braný ako nepriateľ. „My nie sme nepriateľ, my chceme byť hlasom rozumu, ktorý vníma odborné názory,“ zdôraznil.

Remišová rátala s prezenčným rokovaním

Artikulovanie jasného stanoviska Za ľudí k celoplošnému testovaniu je rozhodnutím predsedníctva strany po tom, ako sa oboznámilo s návrhom uznesenia vlády. Členovia koaličného subjektu však zopakovali, že tam, kde to má zmysel, odporúčajú a podporujú testovanie. Vystúpil v tomto zmysle Marek Hattas, primátor Nitry, v ktorej vzhľadom na nepriaznivú epidemiologickú situáciu po týždni opakuje plošné testovanie. Rovnako tak primátor Hlohovca a podpredseda Za ľudí Miroslav Kollár, ktorý informoval, že v dôsledku zhoršujúcej sa situácie v Hlohovci sa mesto chystá na testovanie.

Remišová uviedla, že na rokovaní vlády je odhodlaná obhajovať a argumentovať stanovisko strany, je si však vedomá, že v kabinete má strana len dve miesta. „To však neznamená, že sa nebudeme snažiť presadzovať rozumné riešenia, s ktorými prichádzame,“ dodala. Priznala, že je prekvapená, že sa rokovanie napokon uskutoční online. „Bola som pripravená, že sa bude konať prezenčne,“ deklarovala.

Predseda vlády Igor Matovič naďalej presadzuje celoplošné testovanie. V piatok po rokovaní vlády, ktorá definitívne neuzavrela otázku podoby testovania v najbližšom období, Matovič zdôraznil, že svoje stanovisko nemení. Predsedníčka Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková z SaS v rozhlasovej diskusii povedala, že podľa nej je celoplošné testovanie obyvateľov Matovičovou obsesiou. Zároveň tvrdí, že jedno kolo celoplošného testovania „by prežila“, ak by to mal byť kompromis k prijímaniu ďalších rozumných o odôvodnených opatrení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok