Pfizer znižuje dodávky vakcíny, pocítime to aj na Slovensku

TA3 TASR
15.1.2021 16:05

Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer dočasne zníži dodávky svojej vakcíny proti chorobe COVID-19. Navyšuje totiž svoje výrobné kapacity, aby túto očkovaciu látku mohla dodávať na trh vo väčších objemoch. Podľa agentúry AFP o tom v piatok informovali nórsky zdravotný úrad.

Pfizer znižuje dodávky vakcíny, pocítime to aj na Slovensku
TASR/AP (ilu)

Dočasné zníženie objemu dodávok pocítia všetky európske krajiny. "Zatiaľ nie je jasné, ako dlho potrvá, kým spoločnosť Pfizer dosiahne svoju maximálnu výrobnú kapacitu," uviedla AFP s odvolaním sa na FHI. Dodal, že výrobná kapacita má stúpnuť z 1,3 na dve miliardy dávok vakcíny ročne.

FHI neposkytla žiadne podrobné údaje o dodávkach do Európy ako celku, uviedla však, že Nórsko dostane na budúci týždeň 36 075 dávok, čo je pokles z predtým očakávaných 43 875 dávok, čo znamená zníženie objemu dodávok o 17,8 percenta. Na vykrytie tohto schodku v dodávkach Nórsko využije časť dávok očkovacej látky, ktoré si preventívne odložilo, keď dostalo svoj prvý prídel.

Aj keď táto škandinávska krajina nie je členom EÚ, je s ňou úzko prepojená v mnohých oblastiach, vrátane obstarávania vakcín proti chorobe COVID-19, o ktorých vyjednáva Brusel.

Účinnosť očkovacej látky od spoločností Pfizer/BioNTech v záverečnej fáze klinických skúšok dosiahla 95 percent. Vakcína sa podáva v dvoch dávkach s odstupom 21 dní. Touto vakcínou sa už očkuje v Severnej Amerike, krajinách EÚ a niekoľkých ďalších štátoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok