Na Taiwane pokračujú záchranné práce, počet obetí však stúpol

TA3 TASR
8.2.2018 06:37

Na ostrovnom štáte Taiwan aj naďalej pokračujú záchranné práce s cieľom nájsť ľudí, ktorí uviazli v troskách budov po zemetrasení. Nádej na ich nájdenie ale každou hodinou klesá. Podľa doterajších informácii zahynulo pri otrasoch najmenej 10 ľudí, 272 utrpelo zranenia a ďalších sedem je stále nezvestných.

Pátranie museli prerušiť

Bilancia obetí silného zemetrasenia na Taiwane vzrástla na najmenej desať mŕtvych a 272 zranených. Sedem osôb zostáva stále nezvestných, oznámila agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady a médiá. Zemetrasenie s aktualizovanou magnitúdou 6,0 zaznamenali pri východnom pobreží ostrova; najviac postihnuté bolo mesto Chua-lien, kde sa čiastočne zrútil 12-poschodový komplex obytných a komerčných budov.

Všetkých sedem nezvestných bývalo v hoteli Beauty Inn, ktorý sa nachádzal v tomto komplexe. O život v troskách hotela prišli štyri turistky z Číny, jedna taiwanská turistka a jeden zamestnanec Beauty Inn. Pátranie po prípadných preživších a obetiach museli opakovane prerušiť v dôsledku následných otrasov, ktorých zaznamenali už najmenej 224. Budovy s nebezpečne narušenou statikou dočasne zafixovali za pomoci oceľových nosníkov.

Otrasy poškodili cesty

Viac ako 800 obyvateľov Chua-lienu stále zostáva v krízových centrách, kde našli dočasné prístrešie. Na návštevu mesta ešte vo štvrtok večer miestneho času pricestuje taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, rovnako ako aj sedemčlenný tím japonských špecialistov na hľadanie preživších v troskách budov.

Otrasy tiež poškodili viacero ciest a prerušili dodávky elektriny a vody do tisícov domácností. Zemetrasenia na Taiwane sú pomerne časté, keďže tento ostrov leží v oblasti seizmických zlomov v Tichom oceáne. Pri zemetrasení z roku 2016 tam zahynulo 115 ľudí; otrasy z roku 1999 si vyžiadali viac ako 2300 životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok