Potvrdené. Vakcína k nám dorazí už v sobotu, v súlade s plánom

TA3 TASR
22.12.2020 15:24

Spoločnosť Pfizer dodá Slovensku v súlade s distribučným plánom definovaným spolu s Európskou komisiou prvé dve termo-prepravky s množstvom 9750 dávok vakcíny proti novému koronavírusu v sobotu 26. 12., potvrdil to Miroslav Lednár zo spoločnosti Pfizer.

"Môžem potvrdiť, že po prijatí podmienečnej registrácie Európskou komisiou spoločnosti Pfizer a BioNTech začnú dodávky prvých dávok vakcíny do krajín EÚ," doplnil.

Klinické skúšanie podľa ŠÚKL ukázalo, že vakcína znížila počet symptomatických prípadov ochorenia Covid-19 o 95 percent. "Takáto účinnosť sa preukázala aj u ľudí, u ktorých je vyššie riziko závažného priebehu ochorenia COVID-19, vrátane účastníkov s astmou, chronickým ochorením pľúc, diabetom, vysokým krvným tlakom a obezitou. Vysoká účinnosť bola potvrdená bez ohľadu na pohlavie či rasovú alebo etnickú príslušnosť," spresnil.

Dodal, že vakcína Comirnaty od konzorcia Pfizer a BioNTech sa podáva v dvoch dávkach do ramena, pričom odstup medzi dávkami je 21 dní. Podľa štátneho ústavu sú najčastejšie nežiaduce účinky po očkovaní danou vakcínou zvyčajne mierne a krátkodobé. Patria medzi ne bolesť a začervenanie v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, zimnica a horúčka.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv uviedol, že vakcína je určená pre dospelých a dospievajúcich od 16 rokov a spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť, účinnosť a kvalitu vakcín platné v Európskej únii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok