Amazon uzavrel niekoľkoročný spor s francúzskymi daňovými úradmi

TA3 TASR
5.2.2018 15:28

Americký internetový obchod Amazon v pondelok oznámil, že sa dohodol s francúzskymi daňovými úradmi na uzavretí niekoľkoročného sporu a doplatenie daní.

Podobná situácia s talianskymi úradmi

Francúzsko v roku 2012 vyzvalo Amazon, aby uhradil dane vo výške viac ako 200 miliónov eur zo ziskov za roky 2006 2010. Odvtedy viedli obe strany spor o tento doplatok, ktorý sa zvyšoval o pokuty a úroky. Podrobnosti dohody o ukončení sporu ani jedna strana nezverejnila.

Americká spoločnosť však v pondelok oznámila, že dospela k "celkovej dohode o urovnaní sporu s francúzskymi daňovými úradmi v súvislosti s minulými pohľadávkami a jej hlavným cieľom je poskytnúť čo najlepšie možné služby klientom vo Francúzsku, kde od roku 2010 investovala viac ako 2 miliardy eur a vytvorila vyše 5500 stálych pracovných miest".

Amazon dosiahol v minulom roku podobnú dohodu s talianskymi úradmi o doplatenie daní vo výške 100 miliónov eur za roky 2011-2015. Americký internetový obchod bol v minulosti v Európe opakovane kritizovaný za snahu minimalizovať dane z podnikania vo Francúzsku a ďalších krajín tým, že svoj predaj organizoval z Luxemburska. To ponúka daňové úľavy zahraničným spoločnostiam, ktoré sa tam zaregistrujú. Amazon uviedol, že si v roku 2015 založila pobočku aj vo Francúzsku a odvtedy vykazuje maloobchodné tržby, poplatky a zisky v tejto krajine.

Nové pravidlá zdaňovania

Francúzska vláda otvorila dvere rokovaniam o dohodách v dlhodobých daňových sporoch po tom, ako v júli prehrala spor so spoločnosťou Google. Francúzsky súd totiž rozhodol, že Google nie je povinný zaplatiť spätne dane vo výške 1,1 miliardy eur, ktoré požadovali francúzske úrady, keďže nemal v krajine trvalé zastúpenie, teda dostatočné  "ľudské zdroje a technické podmienky". Odvtedy francúzska vláda na úrovni Európskej únie (EÚ) tvrdo presadzuje nové pravidlá zdaňovania on-line spoločností, ktoré majú byť založené na ich tržbách v danej krajine.

Veľké zahraničné spoločnosti totiž v rámci EÚ často zdaňujú svoje zisky zaúčtované dcérskymi firmami v krajinách s nízkymi daňami, ako sú Írsko alebo Luxembursko, aj keď väčšina ich tržieb pochádza z iných štátov bloku. Separátne, regulačné úrady EÚ vlani v októbri povedali Luxembursku, aby od Amazonu vymohlo spätne dane vo výške približne 250 miliónov eur a obvinili krajinu, že mu poskytla neoprávnené daňové výhody. Luxembursko sa proti tomu odvolalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok