Američania sťahujú svoje vojenské jednotky z Iraku

TA3 SITA
5.2.2018 11:17

Zástupcovia západných kontraktorov na vojenskej základni v Iraku, kde sídlia jednotky koalície vedenej USA, uviedli, že úrady začali so sťahovaním amerických vojakov z krajiny po tom, ako porazili extrémistickú skupinu Islamský štát.

Zo základne takisto prevážajú do Afganistanu zbrane a vojenské vybavenie. Počas uplynulého týždňa začali z krajiny denne odlietať desiatky vojakov. Iracké úrady pre agentúru The Associated Press uviedli, že koalícia sa dohodla s tamojšou vládou na stiahnutí vojakov, a to po prvý raz od začiatku vojny proti IS, ktorá sa začala pred troma rokmi.

Úrady však dodali, že proces sa ešte oficiálne nezačal. "Prítomnosť koaličných vojsk v Iraku je úmerná potrebe, a to v súhre s irackou vládou," komentoval správy o sťahovaní vojsk hovorca koalície Ryan Dillon. Vysokopostavený zástupca irackých úradov blízky premiérovi Hajdarovi Abádímu povedal, že na základe dohody z krajiny stiahnu 60 percent vojakov. V Iraku teda plánujú nechať približne štyritisíc amerických vojakov, ktorí budú trénovať tamojších kolegov.

Znižovanie počtu amerických vojakov v Iraku potvrdil pre agentúru AP hovorca irackej vlády. "Boj proti Daíšu (Islamský štát) sa skončil a tak sa zníži stupeň prítomnosti Američanov" v krajine, povedal hovorca Saad Hadísí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok