Neutralizovali sme 947 teroristov, oznámila turecká armáda

TA3 TASR
5.2.2018 07:54

V enkláve Afrín na severozápade Sýrie bolo v rámci operácie Olivová ratolesť "neutralizovaných" už 947 teroristov, oznámila turecká armáda. Turecko používa termín "neutralizácia" v prípade zabitia, zranenia alebo zajatia nepriateľských bojovníkov, poznamenala agentúra Anadolu.

Neutralizovali sme 947 teroristov, oznámila turecká armáda
SITA/AP

Ide najmä o Kurdov

Turecká armáda vo vyhlásení uviedla, že neutralizovala "teroristov" z kurdských skupín ako Strana kurdských pracujúcich, Strana demokratickej jednoty, Oddiely ľudovej sebaobrany, ale aj z teroristickej organizácie Islamský štát. Podľa Anadolu generálny štáb tureckej armády vo vyhlásení zdôraznil, že cieľom operácie je nastoliť bezpečnosť a stabilitu pozdĺž hraníc Turecka a "chrániť Sýrčanov pred útlakom a krutosťou teroristov".

Zároveň konštatoval, že operácia sa uskutočňuje v rámci "práv Turecka založených na medzinárodnom práve, rezolúciách Bezpečnostnej rady OSN a jej právach na sebaobranu podľa Charty OSN, rešpektujúc územnú celistvosť Sýrie".

Proti spojencom USA

Terčom operácie sú podľa generálneho štátu len "teroristi" a armáda kladie "maximálnu pozornosť" na to, aby nedošlo k ujme na strane civilného obyvateľstva. Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda začali ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín 20. januára. Ankara ňou nový front v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne.

Afrín kontrolujú kurdské milície, známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré sú však zároveň spojencami USA v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát. Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na Stranu kurdských pracujúcich, ktorá je v Turecku, kde bojuje za väčšiu autonómiu, zakázaná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok