Na prvomájovom zhromaždení sa netradične objavil aj Putin

TA3
1.5.2012 14:00

Oslavy Sviatku práce boli doteraz doménou komunistov, nadchádzajúci ruský prezident však túto tradíciu v utorok prelomil

Na prvomájovom zhromaždení sa netradične objavil aj Putin

Obyvatelia Moskvy v utorok masovo vyšli do ulíc, aby si pripomenuli oficiálny "Sviatok práce a jari". K asi 100-tisícovému davu v centre ruskej metropoly sa pripojil aj budúci prezident Vladimir Putin, ktorého už v najbližších dňoch čaká inaugurácia do čela štátu. Putina sprevádzal Dmitrij Medvedev, po odstúpení z kresla prezidenta pravdepodobný nastávajúci ruský premiér. Utorkové oslavy podľa svedkov pripomínali tradičné prvomájové sprievody známe ešte z čias Sovietskeho zväzu.

Ide o prvý prípad za posledné dve desaťročia, keď sa najvyšší predstavitelia pripojili k prvomájovým oslavám. Tie sú totiž spájané predovšetkým s Komunistickou stranou Ruskej federácie, ktorá ich využíva na svoju propagáciu. Naposledy oslavoval Prvý máj ešte v 90. rokoch prezident Boris Jeľcin.

Demonštráciu chcela na prvého mája pôvodne zorganizovať aj opozícia, napokon si to však rozmyslela a presunula ju na 6. mája. Protiputinovskí aktivisti dúfajú, že sa im na ňu podarí prilákať viac ako 100-tisíc nespokojných Rusov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok