Voľby na Cypre budú zrejme tesné, mnohí voliči sú skeptickí

TA3 TASR
4.2.2018 09:36

V gréckej časti Cypru sa koná druhé kolo prezidentských volieb. Voliči hlasujú od šiestej ráno nášho času do piatej popoludní. Po minulotýždňovom prvom kole sa o post hlavy štátu uchádzajú dvaja kandidáti vrátane terajšieho prezidenta.

Súčasný cyperský prezident, konzervatívny politický veterán Nikos Anastasiadis, by chcel zopakovať svoj triumf nad ľavicovým kandidátom Stavrosom Malasom z roku 2013, keďže už vtedy stáli obaja proti sebe. Prieskumy najskôr hovorili, že Anastasiadis by mal Malasa v druhom kole s prevahou poraziť, ale Malas v minulotýždňovom prvom kole zaznamenal relatívne dobrý výsledok, čo by mohlo viesť k tesnejšiemu súboju.

Voliči sú však skeptickí, či by ich niekto z nich vedel vyviesť z labyrintu už celé desiatky rokov trvajúcich sporov s cyperskými Turkami. Na území medzinárodným spoločenstvom neuznanej Severocyperskej tureckej republiky sa voľby nekonajú. Nikos Anastasiadis získal v prvom kole 35,5 percenta odovzdaných hlasov, zatiaľ čo Stavros Malas dostal 30,25 percenta.

Cyprus je rozdelený na etnickom základe od invázie Turecka v roku 1974, ktorá bola reakciou na štátny prevrat s cieľom pripojiť tento ostrov ku Grécku. Výsledkom vlaňajšieho kola rokovaní mala byť dohoda o vytvorení federácie tvorenej dvoma územnými celkami, ale rozhovory vo Švajčiarsku sa 7. júla 2017 skončili neúspechom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok