Atentát bol veľmi zložitý. Ako zabili kľúčového jadrového vedca

TA3 TASR
30.11.2020 13:17

Iránskeho vedca Mohsena Fachrizáde Mahábádího zabil Izrael a použil pri tom diaľkovo ovládané elektronické zariadenie. Vyhlásil to tajomník iránskej Najvyššej rady národnej bezpečnosti Alí Šamchání. Vedec podľahol po prevoze do nemocnice zraneniam, ktoré utrpel pri ozbrojenom útoku neznámych páchateľov v meste Ábsard na severe Iránu.

Atentát bol veľmi zložitý. Ako zabili kľúčového jadrového vedca
SITA/AP

Šamchání povedal, že išlo o "veľmi komplikovanú operáciu, ktorá bola uskutočnená pomocou elektronického zariadenia". Vyhlásil to na smútočnom obrade, ktorý sa konal pred budovou iránskeho ministerstva obrany v Teheráne. Prítomní boli i vysokí predstavitelia Iránskych revolučných gárd a vlády.

Iránska štátna tlačová agentúra FARS oznámila, že vedca zasiahla diaľkovo ovládaná zbraň. Dôkazy však bezprostredne neposkytla. Zabitie Fachrizádeho je najnovším prípadom v sérii atentátov na jadrových vedcov v Iráne v uplynulých rokoch. Irán z nich viní židovský štát.

Tento expert na vývoj rakiet bol považovaný za architekta iránskeho jadrového programu. Západné a izraelské tajné služby tvrdili, že viedol utajovaný program vývoja jadrových zbraní, ktorý bol zastavený v roku 2003.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok