V pralese objavili obytné domy z čias mayskej civilizácie

TA3 SITA
2.2.2018 17:58

Archeológovia objavili v Guatemale pozostatky vyše 60-tisíc doteraz neznámych objektov z čias mayskej civilizácie. Objav tak veľkého množstva nálezov v tak krátkom časovom slede im umožnila nová laserová technológia známa ako Lidar, ktorá odkryla, čo sa nachádza pod porastom pralesa na rozlohe 2 100 štvorcových kilometrov v guatemalskom departmente Petén.

V pralese objavili obytné domy z čias mayskej civilizácie
Twitter.com

Podľa magazínu National Geographic, ktorý o nálezoch ako prvý informoval, by sa možno bez tejto technológie tieto objekty nikdy nepodarilo nájsť. Veľká väčšina zo 60-tisíc nájdených objektov a štruktúr bola podľa archeológov bežnými obytnými domami mayskej populácie. Mnohé z nich sa nachádzajú v blízkosti už dávnejšie objavených mayských sídiel. Počet nových nálezov však podľa britskej BBC môže zmeniť všetko, čo si doteraz verejnosť o Mayoch myslela. V prvom rade bude treba zrejme upraviť odhad ich celkovej populácie.

Podľa doterajších poznatkov sa predpokladalo, že v dobe vrcholného rozkvetu mayskej civilizácie pred približne 1 500 rokmi žilo na jej území asi 5 miliónov obyvateľov. Podľa najnovších nálezov sa však javí, že to mohlo byť 10 alebo dokonca až 15 miliónov.

Okrem obytných domov archeológovia doteraz na zmapovanom území identifikovali aj množstvo iných stavieb, napríklad sedemposchodovú pyramídu či rôzne obranné pevnosti. Najviac ich však prekvapil nález dômyselného systému ciest medzi jednotlivými sídlami, ktoré boli oproti okolitému reliéfu spravidla na vyvýšených plošinách. Ich enormná šírka podľa National Geographic naznačuje, že boli vo svojej dobe veľmi frekventované.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok