V meste Calais sa strhla masívna bitka, padali aj výstrely

TA3 TASR
2.2.2018 16:44

V meste Calais na severe Francúzska sa strhla bitka, do ktorej sa zapojila asi stovka migrantov. Vzduchom lietali zápalné fľaše a kamene, ozvala sa však aj streľba. Asi dvadsať ľudí utrpelo zranenia, štyria bojujú o život.

Pred rozdeľovaním jedla

Pri potýčkach medzi migrantmi v prístavnom meste Calais na severe Francúzska bolo postrelených spolu päť osôb a ďalších 22 utrpelo iné zranenia. Podrobnosti o nepokojoch zverejnila agentúra AP.

Štyria Eritrejčania vo veku 16-18 rokov sa nachádzajú v nemocnici a ich stav je vážny, uviedla spravodajská stanica BBC. Bitka, pri ktorej sa aj strieľalo, vypukla pred rozdeľovaním jedla medzi zhruba stovkou migrantov ozbrojených palicami a kameňmi. K podobnej potýčke medzi približne 200 Eritrejčanmi a 30 Afgancami došlo o čosi neskôr aj v inej časti Calais, uviedlo vedenie departmánu Pas-de-Calais.

Posilnili prítomnosť polície

Francúzske úrady posilnili prítomnosť polície v Calais s cieľom udržať v tomto meste bezpečnosť a poriadok. Polícia po strelcovi pátra, doposiaľ však nikoho nezadržala. Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb novinárom v Calais potvrdil, že pri potýčkach bolo postrelených päť ľudí. Zodpovednosť za incident minister pripísal "totálne organizovaným"gangom a pašerákom ľudí. Nepokoje podľa neho dosiahli novú úroveň.

Collomb doplnil, že do mesta nasadili dve ďalšie policajné jednotky. Zatiaľ čo v minulosti vznikali násilnosti podobného typu skôr spontánne, to, čo sa udialo vo štvrtok, malo podľa ministra omnoho organizovanejší charakter. Miestne úrady iba od začiatku tohto kalendárneho roka odhalili šesť sietí pašerákov migrantov, pričom za celý vlaňajšok ich bolo odhalených 20. Agentúra AP dodala, že zbrane sa medzi migrantmi vyskytujú iba zriedka. Štvrtkové incidenty sú v ostatnom čase doposiaľ najvážnejšími potýčkami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok