Kováčik pokračuje ako prezident zväzu, dostal všetky hlasy

TA3 SITA
2.2.2018 13:53

Ján Kováčik zostáva prvým mužom slovenského futbalu, na piatkovej konferencii Slovenského futbalového zväzu (SFZ) v hoteli Senec v Senci ho delegáti SFZ opätovne zvolili za prezidenta SFZ na ďalšie štvorročné obdobie (2018 - 2021).

Jednohlasná podpora

Päťdesiatpäťročný rodák z Brezna (nar. 4. decembra 1962) bol jediným kandidátom a už v 1. kole získal nadpolovičnú väčšinu hlasov - dostal jednohlasnú podporu od všetkých prítomných 86 delegátov.

Kováčik zastáva tento post nepretržite od konca septembra 2010, keď nahradil Františka Laurinca. Dôveru druhýkrát dostal aj 21. februára 2014 na konferencii SFZ v Poprade, keď ho jednohlasne zvolili za prvého muža slovenského futbalu na druhé štvorročné funkčné obdobie. Ján Kováčik je v poradí tretím prezidentom Slovenského futbalového zväzu po Milanovi Služaničovi (1992 - 20. februára 1999) a Františkovi Laurincovi (20. februára 1999 - 25. septembra 2010).

Staronový šéf

"Ďakujem za podporu. Pri prvom zvolení to bolo pre mňa prekvapenie, druhýkrát som si to tiež veľmi vážil, rovnako ako teraz. Neviem sľúbiť športové výsledky, ale naďalej budem robiť všetko, aby Slovenský futbalový zväz bol jednoznačným lídrom medzi športovými odvetviami," povedal "staronový" šéf SFZ Ján Kováčik pred plénom na konferencii SFZ v Senci po znovuzvolení do funkcie.

Pri následnej voľbe členov výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu delegáti konferencie v Senci tiež jednohlasne, 86 delegátov, zvolili Karola Belaníka za viceprezidenta Slovenského futbalového zväzu pre štátnu reprezentáciu a medzinárodné vzťahy. Viceprezidentom za profesionálny futbal je opätovne Ján Kozák - inak aj šéf Únie ligových klubov ako riadiacej organizácie najvyššej slovenskej súťaže, zástupcami profesionálneho futbalu vo výkonnom výbore SFZ sa stali Petr Kašpar, Viliam Ondrejka a Tibor Végh.

Členmi exekutívy sú aj predstavitelia amatérskeho futbalu: Juraj Jánošík za Bratislavský futbalový zväz, Ladislav Gádoši za Západoslovenský futbalový zväz, Jozef Paršo za Stredoslovenský futbalový zväz a Richard Havrilla za Východoslovenský futbalový zväz, spomenutí štyria šéfovia regionálnych zväzov dostali dôveru od všetkých 58 delegátov oprávnených hlasovať pri ich voľbe.

Radolský nahradil Lešického

Členom výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu pre legislatívno-právne otázky sa stal opäť Peter Sepeši, hlasovalo za neho všetkých 86 prítomných delegátov. Iba pri voľbe zástupcov trénerov sa neuskutočnilo verejné, ale tajné hlasovanie, pretože na jednu volenú funkciu bol viac ako jeden kandidát. Z dvojice adeptov Ladislav Borbély - Dušan Radolský uspel v tajnej voľbe druhý menovaný, ktorý mal podporu 52 delegátov, Borbély 34. Niekdajší úspešný kouč slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov nahradil doterajšieho zástupcu trénerskej obce vo VV SFZ Milana Lešického, ktorý pre vekový limit už nemohol kandidovať. Zástupcom arbitrov v exekutíve a zároveň predsedom komisie rozhodcov SFZ je Marián Ružbarský.

Historicky prvým členom výkonného výboru SFZ ako zástupca hráčov sa nestal Blažej Vaščák, keďže nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov (80 z 81 prítomných delegátov sa zdržalo hlasovania, pozn.) a doplňujúce voľby by mala volebná komisia oznámiť do 48 hodín.

Bratislavu čaká kongres UEFA

Za predsedu disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu zvolili delegáti konferencie SFZ v Senci Miroslava Vlka, šéfom odvolacej komisie SFZ je Milan Ľalík, členom dopingového senátu odvolacej komisie SFZ sa stal Pavel Malovič. Juraj Obložinský je naďalej predsedom prvostupňového orgánu licenčného konania SFZ, Peter Kohút predsedom odvolacieho orgánu licenčného konania SFZ a Ján Lipták kontrolórom SFZ a zároveň predsedom revíznej komisie SFZ.

Na volebnej konferencii Slovenského futbalového zväzu sa zúčastnili aj predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko, prezident Slovenského olympijského výboru Anton Siekel, zo zahraničia ako hostia bol prítomný prvý viceprezident Európskej futbalovej únie Karl-Erik Nilsson zo Švédska či riaditeľ FIFA pre Európu Björn Vassalo z Malty. "Slovenský futbalový zväz je pevnou súčasťou rodiny európskeho futbalu; patrí medzi 55 členských krajín UEFA, v ktorých má určite svoje miesto. O necelé tri týždne sa v Bratislave uskutoční kongres UEFA. Slováci vždy vedeli ukázať pohostinnosť, nepochybujem o tom, že tak bude aj koncom februára," uviedol v príhovore Karl-Erik Nilsson.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok