Aktivisti obsadili Generálnu prokuratúru SR, protestovať chcú celý mesiac

TASR
1.5.2012 11:30

Aktivisti dnes ráno odštartovali v Bratislave protest pred Generálnou prokuratúrou (GP) SR. Od Nežnej revolúcie totiž podľa nich neurobila veľa pre to, aby boli potrestaní aktéri rôznych káuz, pri ktorých prišiel štát o peniaze. Pred jej budovou chcú zostať aspoň mesiac.

Aktivisti obsadili Generálnu prokuratúru SR, protestovať chcú celý mesiac
SITA

"Ľudia by nemali len sedieť doma a lamentovať pri televízore, ale mali by sa zaujímať o verejné veci," vysvetlil cieľ protestu Occupy GP jeden z jeho organizátorov Filip Rázga.


"Chceme ľudí formou letákov alebo formou priamej diskusie vniesť do problematiky a vysvetliť im, že to sú veci, ktoré sa nás všetkých priamo dotýkajú," dodal Rázga. Protest by mal trvať aspoň do konca mája s tým, že 12. mája sa aktivisti pripoja k protestu Global Evolution Day, ktorý by mal byť na neďalekom Námestí SNP. Jeho cieľom je boj proti korupcii, sociálnym rozdielom či mediálnej manipulácii.

Aktivisti Occupy GP predstavili aj zoznam svojich požiadaviek. Okrem iného chcú, aby sa dôsledne aplikoval zákon o preukazovaní pôvodu majetku, pravidelné informovanie verejnosti o súdnom spore šéfa Penty Jaroslava Haščáka a novinára Toma Nicholsona či vyšetrenie zásahu policajtov na takzvanom proteste Gorila. Žiadajú nové vyšetrovanie voči bývalému policajnému viceprezidentovi Stanislavovi Jankovičovi, vyšetrenie korupčných káuz, spravodlivé potrestanie a morálne odsúdenie tých, ktorí sa na nich podieľali. Vopred vyhlásili, že nebudú obmedzovať dopravu ani chod mesta a odmietajú násilie a ničenie majetku.

Generálna prokuratúra zareagovala na protest stanoviskom, ktoré zverejnila na svojej internetovej stránke a aktivisti ho našli nalepené aj na dverách jej budovy. Vysvetľuje v ňom, že kauzu Gorila vyšetruje špeciálny policajný tím a dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry, a preto do nej nemôže vstupovať. Ďalej informuje o trestných stíhaniach po policajnom zásahu na proteste Gorila a pripojila aj štatistiku preverovania podnetov podľa zákona o preukazovaní majetku. Po zverejnení údajného spisu Gorila finančná polícia podľa GP začala preverovať majetok osôb, ktoré sa v dokumente spomínajú. "Generálna prokuratúra SR sleduje stav šetrenia vo veci," píše sa v stanovisku. GP ďalej uviedla, že nie je účastníkom sporu Haščáka a Nicolsona, a preto aktivistom odporučila obrátiť sa na príslušný súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok